Hírek

2011.05.10. 15:56

Janus-arcú volt az elnökségünk

Veszprém - Felemásra sikeredett, "Janus-arcú" volt az eddigi magyar uniós elnökség, a sikerek mellett több jelentős kudarc érte az országot - értékelt hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Herczog Edit, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Halmos György

- Az unió - mint 500 milliós lélekszámú közösség - Magyarországtól várta az első fél évben a koordináló szerepet, ezért csodálkozva tekintenek ránk, mert a félmilliárd európai helyett tízmillió magyar ügyeivel foglalkozunk - utalt a képviselő a médiatörvénnyel és az alkotmánnyal kapcsolatos vitákra.

Megemlítette, hogy hazánk az elmúlt 5-10 évben sikeresen felkészített ötezer fiatal diplomatát, akik felkészülten látták el a feladatukat, ugyanakkor a "politikai szósz" elfedte az eredményességüket, a fő jogalkotás kérdései áthúzódnak a lengyel elnökségre. A képviselő kudarcként értékelte, hogy nem sikerült Horvátország uniós tagságát elérni ebben a fél évben. Szintén kudarc a schengeni bővítés elmaradása, Románia és Bulgária sem csatlakozhat ahhoz az uniós elnökségünk ideje alatt - hangsúlyozta Herczog Edit. Hozzátette, hasonlóként értékelhető a hat törvényből álló gazdasági csomag elfogadása is, amit már a mi elnökségük alatt nem tudnak elfogadni. Elemzők szerint minél később fogadják el azt, az eurózóna annál nagyobb kockázatnak van kitéve.

A képviselő Veszprémből Pápára utazott, ahol a világégés befejeződésének évfordulóján a második világháborúban elhunyt katonák sírjánál emlékeztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!