Hírek

2013.04.10. 07:18

Kőrösi Csoma szobájára gyűjtenek

Balatonfüred önkormányzata és a Balatonfüred-Kovászna Testvérvárosi Egyesület közösen szervezte meg a napokban Kőrösi Csoma Sándor emléknapját.

Varga Ibolya

A Tagore sétányon Kőrösi Csoma Sándor szobránál megemlékezést, koszorúzást tartottak, majd kiállítást mutattak be és előadáson ismertették  a himalájai lakhelyének felújítását. A programokat mindkét helyszínen Pálffy Károlyné, az egyesület elnöke vezette, aki megállapította, hogy soha még ennyien nem vettek részt egyszerre a szervezet programján. Az előadás előtt ajánlotta, hogy erejéhez mérten mindenki támogassa  Csoma szobájának felújítását, ha többre nem telik, akár egy sütemény árával.

A koszorúzáson  a Ferencsik János Zeneiskola hangszeresei és a Bónyai Mária vezette Kék Balaton Dalkör  adott műsort. Irimiás Balázs tartott rövid megemlékezést, aki később a zsúfolásig megtelt Vitorlás  étteremben ismertette Csoma szobája felújítását.

Kőrösi Csoma Sándor szobrának koszorúzása előtt Irimiás Balázs szólt pár szót, a  zeneiskolások és a helyi kórus adott remek műsort (Fotó: Orosz Péter)

Irimiás Balázs Nagyváradon született, erdélyi gondtalan, álmodozó gyermekkor után került Budapestre, ahol középiskolát, majd a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakát végezte el. Már közben érezte, hogy ennél sokkal kézzelfoghatóbb alkotó tevékenységre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát, ezért elkezdte az építészeti tanulmányait  is a műszaki egyetemen. A gimnázium befejezése óta utazik intenzíven, ami sok további projektet hozott az életébe.

A tokiói Waseda egyetemre nyert  japán állami ösztöndíjat, aminek keretén belül a kambodzsai Angkor romterületének helyreállításával foglalkozik. Azóta túl van egy kambodzsai közös japán-magyar ásatás szervezésén és lebonyolításán, ahol  a csapatnak egy hatodik századi romterületen rengeteg izgalmas föld alatti épületszerkezetet sikerült feltárni, ami valószínűleg átrajzolja majd a környék térképét.

Csoma szobájának felújítása 2007-es ottjártakor fogalmazódott meg benne, amikor látva az épület romos állapotát, kicsit átérezte egy ilyen távoli, magyar vonatkozású emlékhely erejét és jelentőségét. A projekthez alapvetően úgy áll hozzá, hogy nem szeretné feladni, hacsak nem ütközik leküzdhetetlen akadályba. Megpróbál hasonló embereket maga köré válogatni egy alapítványba. Olyanokat,  akik számolnak az alulfinanszírozottság és a kiszámíthatatlan terepen végzendő munka nehézségeivel. Munkáját sokan sokféleképpen támogatják.

Őseinket kereste, tibeti nagyszótárt írt

Kőrösi Csoma Sándor a mai Kovásznán született 1784. március 27-én  és  Dardzsilingben halt meg  1842. április 11-én.  Nyelvtudós, könyvtáros, a tibetológia megalapítója, a tibeti-angol szótár megalkotója. Eredetileg a magyarok őseinek nyomait, testvérnépeit kereste keleten. Élete jelentős szakaszát töltötte a zanszkári Zanglában, ahol a király erődjében lakott. A tudós  ottani lakhelyét akarja megmenteni és felújítani a Csoma Szobája Alapítvány, melynek  kuratóriumi elnöke Irimiás Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!