Hírek

2013.08.21. 09:52

Lőszer is felrobbant a gyulafirátóti erdőtűznél

Valamivel több mint kettő hét alatt két nagykiterjedésű tűz ütött ki a Bakony lábánál, Gyulafirátót határában. Az esetek hasonlítanak egymásra.

Tremmer Tamás

Két különböző helyen, egymástól egy kilométer távolságra ütött ki tűz a veszprém-gyulafirátóti erdőben kedden este. A tűz nagy területen pusztított, az oltást a viharos erejű szél is nehezítette. Szerencsére a lángok lakott területet nem veszélyeztettek. Az eset súlyosságát jelzi, hogy a legmagasabb, ötös fokozatú volt a riasztás. A helyszínen ötven tűzoltó tíz kocsival próbálta megfékezni a lángokat.

A tűz ezúttal is a HM Veszprémi Erdőgazdaság területén, a Papod-hegy környékék, a Kis-Papod déli oldalán történt. Tengerdi Győző a Naplónak elmondta, kedden mintegy nyolchektáros terület, fiatal, vegyes lombos erdő vált a tűz martalékává. Az eset azért is veszélyes volt, mert ez a honvédségi lőtér területe, ahol a korábbi gyakorlatok során fel nem robbant lőszerek maradhattak. Egy ilyen a keddi tűzben fel is robbant, ezért honvédségi tűzszerészek segítségét is kérték.

A Veszprémből is jól látható volt a tűz (Fotó: Nagy Lajos)




A Verga közvetlen kára legalább hatmillió forint. Ugyanakkor közvetett kár is jelentkezik. A társaság már készül a szeptemberi szarvasbőgésre, ezért a területet nyugalmi állapotban hagyták, viszont a tűz és az oltással kapcsolatos felfordulás megzavarta a szarvasbikákat.

Azt ma még nem tudják, szándékos gyújtogatás történt-e, az esetet tűzszakértő vizsgálja. A körülmények mindenesetre elgondolkodtatóak, hiszen akárcsak augusztus 20-án, 5-én szintén Gyulafirátót határában, egy erdei út melletti körbálák gyulladtak ki. A lángok mindkét esetben átterjedtek a közeli erdőre, és több hektárnyi terület égett le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!