Hírek

2013.10.27. 16:00

Kevesebben vagyunk, apad a gyereklétszám

A statisztikák szerint 1954-ben született a legtöbb gyermek Magyarországon, amit Ratkó Anna egészségügyi miniszter tevékenységének is köszönhetünk.

Varga Ibolya

A népesség fogyása azonban csak az 1980-as években kezdődött. Bár számos intézkedést hajtottak végre, ami a születések számát lenne hivatott növelni, az utóbbi években folyamatosan csökken a népesség, amit a bevándorlás sem tud pótolni és egyre több a házasságon kívül született gyermek, hiszen a párkapcsolatok is válságban vannak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Veszprém megyei igazgatóságának adatai szerint a megyében az 1980-as évektől kezdődően megfigyelhető a gyermekvállalási kedv visszaesése, emiatt a halálozásokból adódó emberveszteséget egyre kevésbé tudják pótolni a születések. Az idei év januárja és júniusa között 1379 gyermek született megyénkben, ami nyolc százalékkal kevesebb az előző év első félévinél. A csökkenés mértéke mind az országos, mind a Közép-Dunántúli átlagnál magasabb volt.

A halálesetek száma idén június végéig meghaladta a 2200-zat, ami ugyan kevesebb, mint tavaly ilyenkor, de a javulás mértéke elmaradt az országostól. Örvendetes azonban, hogy a csecsemőhalálozások száma az első félévben igen alacsony volt. Az év első hat hónapjában két egy éven aluli gyermek hunyt el, így ezer élveszületésre 1,5 csecsemőhalálozás jutott, ami az ország megyéi között a legalacsonyabb. A születések és a halálozások egyenlegéből adódóan a megye lakossága fél év alatt 826-tal csökkent.

Az év első félévében megyénkben 489 pár mondta ki a boldogító igent, hat százalékkal kevesebben, mint 2012. ugyanezen időszakában. Országosan is csökkent a házasságkötések száma, de a visszaesés kisebb mértékű volt, mindössze egy százalékos. Az országos adatok szerint az idei éve első hét hónapjában 50 008 gyermek született, 3,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 74 267 halálozás 4,6 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-júliusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 24 259 volt, ami 1870-nel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A születésszám az év első öt hónapjában átlagosan 5,4 százalékkal múlta alul az előző évit, júniusban viszont 1,1, júliusban pedig 2,0 százalékkal több újszülött jött a világra, mint az előző év azonos hónapjaiban. A halálozások száma hat hónapban mérséklődött, júniusban viszont 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Különösen a február-márciusi és a júliusi visszaesés volt jelentős, az előbbi átlagosan 7,3 százalékkal, az utóbbi több mint 10 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A házasságkötéseknek az utóbbi évtizedekben megfigyelhető csökkenő irányzata az elmúlt két évben megállt, és lassú növekedésbe ment át. A házasságkötések száma az ezredfordulót követő években alacsony szinten ingadozott, inkább stagnált, 2006. és 2010. között viszont jelentősen, ötödével visszaesett. A 2012. évi több mint harminchatezres házasságkötés az előző évhez viszonyítva 1,1 százalékos emelkedést és 388-cal több házasságkötést jelentett. Bár a statisztikai adatok erre nem térnek ki, a változásban bizonyára szerepe van annak, hogy a jelenlegi szabályozás az élettársi kapcsolatokat nem sorolja a családok közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!