Hírek

2014.09.17. 10:37

Civilek mentenék meg az elítélt nőgyógyászt

Várpalota – Már több mint 600 aláírást gyűjtöttek össze helyi civilek, akiknek célja, hogy kegyelmet kérjenek a köztársasági elnöktől a júniusban három év fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélt palotai nőgyógyásznak.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról lapunk is beszámolt, M.B.B. afrikai származású orvos 2006 és 2011 között közel száz nőn végzett illegálisan abortuszt, a beavatkozásokat pedig az dokumentációban elhalt magzat elhajtásának tüntette fel.  Egy-egy műtétért általában 30 és 60 ezer forint közötti összeget kért az érintettektől, de olyan is akadt, akitől nem várt semmiféle ellenszolgáltatást. A városban egyébként igen népszerű doktort a bíróság másodfokon három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, valamint négy évre eltiltotta az orvosi hivatás gyakorlásától.

Az ügy kapcsán civil kezdeményezés indult a nyár második felében a településen. A csoport egyik tagja – aki kérte, nevét ne írjuk le a cikkben – a Napló kérdésére elmondta, a júniusi ítéletet követően baráti társaságban és az ismeretségi körben is megfogalmazódott, hogy segítsenek valamilyen módon az általuk szakmailag és emberileg egyaránt nagyra tartott nőgyógyásznak. Épp ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyet eddig több mint hatszázan – köztük rengeteg nő – írt alá Várpalotán.

Céljuk, hogy az íveket egy petícióval kiegészítve eljuttassák Áder János köztársasági elnökhöz, s ily módon kegyelmet kérjenek M.B.B.-nek. Mivel azonban civilek hivatalosan nem adhatnak be ilyen kérvényt, ezért a szeptember 30-án záruló aláírásgyűjtés teljes dokumentációját eljuttatják majd a Veszprémi Törvényszékhez, ahonnan reményeik szerint a szükséges iratokkal kiegészülve a köztársasági elnökhöz juthat el az ügy. – Tisztában vagyunk vele, hogy nem garantált a siker, ám valahogy mindenképp ki szerettük volna fejezni megbecsülésünket a doktor úr felé. Ő egyébként örömmel fogadta a kezdeményezést, s elmondta: sokat jelent neki, hogy ennyien kiállnak mellette – mondta el a Naplónak a civil szerveződés egyik tagja.

Megkerestük Talabér Mártát, Várpalota polgármesterét is, aki kérdésünkre elmondta, magánemberként kedveli és tiszteli az érintett orvost, ám júniusban másodfokon hozott ítéletet a bíróság, amelyet a nőgyógyász és ügyvédje elfogadott, így viszonylag szűk a mozgástér az ügyben.


Előzmények:

Kihallgatták az illegális magzatelhajtással vádolt várpalotai nőgyógyászt

Vizsgálatnak álcázott abortuszok? Szerelemféltés állhat a feljelentés mögött

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!