Hírek

2014.11.16. 16:20

Kékben az egészségért - Egészségnap Csetényben

Csetény - A Diabétesz Világnaphoz kapcsolódva egészségnapot rendeztek a Vámbéry Ármin Általános Iskolában.

Müller Anikó Hanga

A két főszervező pedagógus: Somogyi Katalin és Somogyiné Lugosi Márta nem előadót hívtak, hanem izgalmas, érdekes napot szerveztek a komoly téma kapcsán. Az biztos, e módszerrel kicsik és nagyok fejébe bevésődött, mit tehetnek a betegség megelőzése érdekében. Mindenki kék ruhában érkezett, a bejáratnál az egészséges táplálkozás tizenkét pontját olvashatták. A termeket előzőleg minden osztály kék díszbe öltöztette, kék kitűzőt viselt mindenki a nap folyamán, kék volt a váza, a virág, a gyertya, a teríték, a helyi születésű Simon M. Veronika kék képeiből nyílt kiállítás, mert a világnap logója egy kék kör. A kör valamennyi kultúrában az élet és az egészség jelképe, a kék szín az eget jelképezi. A kis bakonyi falu iskolájába százötvenhat diák jár, megérkezésük után megmérték mindenki vércukor szintjét, majd közösen elfogyasztottak egy egészséges reggelit, mely teljes kiőrlésű vajkrémes kenyér volt, zöldségekkel, gyümölcslével, müzli szelettel, utána gyümölcsök következtek.

Élőkör felülről (Fotó: Somogyi Katalin)

A gyerekek előzetes feladatokat kaptak, a cukorbetegséghez kapcsolódó rajzokat, számítógépes prezentációkat alkottak, melyeket a nap folyamán meg-megállva nézegettek. A felsősök zászlót készítettek, indulót írtak, ezeket a nap végén bemutattak. Nagy sikerük volt a korosztályoknak megfelelő játékos, az egészséges táplálkozást, életmódot, a testmozgás fontosságát erősítő feladatoknak. Izgatottan várták a Balatonfüredi KSE kézilabdásait, akik – Iváncsik Tamás, Uros Vilovski, Bánhidi Bence – vezetőedzőjükkel, Csoknyai Istvánnal érkeztek és fergeteges hangulatot teremtve együtt tornáztak a gyereksereggel. A feladatok megoldása után mindenki az udvarra vonult, ahol a világnaphoz való csatlakozás jegyében élőkört alkottak diákok és pedagógusok. A tartalmas, jó hangulatú nap eredményhirdetésekkel és a jutalmak kiosztásával zárult.

A rajzverseny díjazottjai – alsósok: Jakab Míra, Ősz Noémi Csenge, Bognár Emma, Németh Nóra, Lukács Dorka, Marton Luca, Bognár Benjamin, felsősök: Varga Mónika, Kusicza Lilla, Hege Sára, Galát Zita, Kiss Blanka, Csizmadia Dorka. Értékelték az egyéni feladatok megoldásait, a maximális pontszámot elérők voltak: Hanich Kristóf, Vörös Alex, Juhász Dominik, Csizmadia Dorka, Nagy Zsombor, Horváth Máté, Varga Milán és Beke Roland. Rajtuk kívül, sok kisdiák kapott jutalmat, emléklapot, az egészséges táplálkozás jegyében gyümölcsöt, fagyasztott és konzervzöldségeket, cukormentes kekszet, s minden osztály gyümölcsökből, diabetikus cukrokból összeállított ajándékcsomagot. A rendezvényt harmincnégy támogató segítette adományaival, és szülők, helyi lakosok munkájukkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!