Hírek

2015.09.02. 07:56

Menekülteket hozhatnak Tapolca mellé? (frissítve)

Tapolca - Meg nem erősített információink szerint menekülteket hozhatnak a tapolcai laktanyába és Újdörögdre.

Szabó Péter Dániel

A hírnek utánajárva megkérdeztük a települések polgármestereit. Dobó Zoltán Tapolca polgármestere úgy fogalmazott, hogy nem hivatalos forrásból arról értesült, hogy nem Tapolcára, hanem a város melletti Újdörögdre hozhatnak menekülteket, de többet nem tudott mondani erről. Újdörögd Zalahaláp közigazgatási területén fekszik, a zalahalápi polgármestert, Bedő Lajost eddig nem tudtuk elérni, hogy megkérdezzük. A taliándörögdi polgármester, Mohos József úgy nyilatkozott, hogy nem hallott róla, hogy a településükre vinnének menekülteket, nem is tudnák hol elhelyezni őket.

Rig Lajos országgyűlési képviselő arról tájékoztatta a Naplót, hogy levélben fordul Hende Csaba honvédelmi miniszterhez azzal a kéréssel, hogy válaszában tudassa, az újdörögdi kiképző bázis területén valóban migránsokat kívánnak-e elhelyezni, menekülttábort alakítanak-e ki. Az erről szóló szóbeszéd ugyanis nagy felháborodást vált ki a város és környéke lakosai között. Kéri a miniszter állásfoglalását, hogy elkerüljék a bizonytalan helyzetet.

Újdörögdi katonai bázis
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Napló megkeresett egy, az újdörögdi katonai bázison dolgozó személyt, aki úgy nyilatkozott, hogy nem tud arról, hogy valóban migránsokat helyeznének el a bázison.

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere elmondta a Naplónak, hogy a városban nincs olyan állami tulajdonú ingatlan jelenleg, amely erre a célra alkalmas lenne.

- Tapolca városa egyöntetűen ellenáll minden ilyen irányú kísérletnek. A városnak elég gondja van, először ezek megoldásán szeretnénk munkálkodni. Ha ezzel végeztünk, akkor nyitottak leszünk más problémái iránt is. Hiszen sem anyagi, sem humán, vagy más felesleges erőforrás nem áll rendelkezésre a városban ahhoz, hogy megfelelő módon ellássuk a menekülteket. Ráadásul komoly egészségügyi és biztonsági kockázatot is látok az esetleges érkezésükben. Anyagi és egészségügyi hátterük egyaránt ismeretlen számunkra, ezért nem kívánunk velük semmilyen módon együttműködni, foglalkozni. Tartani lehet azonban attól, hogy a kormány mindezt nem veszi figyelembe. A város viszont egységes a fenti véleményt tekintve és meg fogjuk védeni magunkat - szögezte le a polgármester.

Hozzátette, hogy az egykori honvédségi épületek nem lennének alkalmasak a migránsok befogadására, hiszen egyrészt meglehetősen leromlott az állapotuk, másrészt nem adott a helyszínen a közmű, nincs víz, villany. Valamint az egészségügyi ellátás szintén megoldhatatlan a kórház helyzete miatt.

Tapolcai laktanya Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Több szolgálatot teljesítő személlyel is beszéltünk az újdörögdi katonai bázison, azonban mindegyikük azt mondta, hogy nem hallott róla, hogy oda migránsokat telepítenének.

FRISSÍTÉS: Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke és Fenyvesi Zoltán alelnök egyaránt úgy nyilatkozott lapunknak, hogy nincs tudomásuk arról, hogy újdörögdre menekülteket telepítenének. Polgárdy Imre az általa korábban elmondottakat lapunknak később kiegészítette azzal, hogy kizártnak tartja, hogy Újdörögdre migránsokat telepítsenek. Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízottat egyelőre nem tudtuk elérni, hogy megkérdezzük ez ügyben.

Zalahaláp polgármestere, Bedő Lajos és a jegyző, Gelencsér Ottó nem hivatalosan, de hallott róla, hogy migránsokat telepíthetnek Újdörögdre.

- Beszélnek róla a környéken és a hely adottságai miatt nem tartom kizártnak, hogy így lesz. Hiszen a katonai kipépző bázis alkalmas a befogadásukra, bővíthető és viszonylag távol esik a nagyobb településektől. Azonban nem örülnék neki, ha így lenne, mert közvetlen a bázis mellett él tíz fő szociális bérlakásban, valamint nagyjából egy kilométernyi távolságban Ódörögdön több, mint negyven zalahalápi lakos. A falu sincs messze - mondta Bedő Lajos.


/Tóth B. Zsuzsa/

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tapolca közelében, Zalahaláp és Nyirád között található a műút mellett az Újdörögdi Kiképző Bázis, valamint az újdörögdi lő- és gyakorlótér. A megyénk lőtereit üzemeltető MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő katonai objektum területén rendszeresen tartanak hazai és nemzetközi gyakorlatokat. Szeptemberben két kiképzési rendezvény is érinti a térséget.

A hivatalos nevén Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Képzés során a résztvevő 10 nemzet katonái a szaktárca tájékoztatása szerint bajba jutott légijármű személyzetek és utasok, valamint elszigetelődött személyek felkutatását és mentését gyakorolják. Az MH BHK által kiküldött lőtéri tájékoztató szerint a résztvevő katonák szeptember 15-18. és 21-22. között gyakorlatoznak majd Újdörögdön.

A Brave Warrior, azaz Bátor Harcos 2015 gyakorlaton közel 200 hazai és külföldi katona vesz részt szintén szeptemberben. Ők a lőtéri tájékoztató szerint szeptember 28-a és október 16-a között gyakorlatoznak majd Újdörögd térségében.

Az ügyben megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát. Kíváncsiak voltunk, hogy terveznek-e elhelyezni menekülteket, létesítenek-e menekülttábort Újdörögdön. Ha igen, mennyiben befolyásolja ez a részben Újdörögdön is rendezett nemzetközi gyakorlatokat.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya a Napló kérdésére közölte, nincs tudomásuk arról, hogy migránsokat hoznának a kiképzőtáborba, s menekülttábort létesítenének Újdörögdön. Épp ezért a szeptemberi-októberi nemzetközi katonai gyakorlatok megtartását sem befolyásolja semmi.

/Szabó Péter Dániel/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!