Hírek

2016.07.02. 14:20

Jubileumi falunap Pénzesgyőrön

Pénzesgyőr – A múlt értékeinek, a gyökerek ápolására, a kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet Hajós Ákos polgármester a település fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Kutasi Zsófia

A polgármester felidézte Pénzesgyőr alakulásának körülményeit. Elmondta, 1956 július 1-én a Bakonybél községhez tartozó Kerteskő, a Lókúthoz tartozó Pénzeskút és a Szentgálhoz tartozó Kőrisgyőr egyesítésével Pénzesgyőr néven önálló község és községi tanács jött létre. Több meghatározó esemény is fémjelezte az elmúlt évtizedeket. Említésre méltó többek között a német nemzetiség története. Az elszármazottak és a helyiek közül is sokan fontosnak tartják a kapcsolattartást és rendszeres találkozókat szerveznek. A jelenben cél, hogy a település adottságaihoz mérten a legnagyobb fejlődést érjék el. A fejlesztésekhez a saját források mellett állami finanszírozásra is szükség van. A tervek között szerepel többek között az infrastruktúra, az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése, a templomtorony megépítése, valamint egy tájház berendezése.

A kerteskői születésű Hédl József, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az összefogás fontosságát hangsúlyozta a megnyitón.

A jubileumi falunapon színes programokkal várták a látogatókat; a gyerekeket kézműves foglalkozások, a felnőtteket színpadi műsorok, főzőverseny kötötte le, felléptek többek között a Cholnoky Nyugdíjas Klub tagjai, akik üveges táncot mutattak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!