Hírek

2017.05.07. 10:38

A Malom-völgy napja: kis helyen, sokféle érték mutatható be

Felsőörs - Mésztufagátjaival, különleges geológiai képződményeivel, egyedi mikroklímájával a Balaton- felvidék még kevésbé ismert részei közé tartozik a Malom völgy.

Sági Ági

A területen több forrás is fakad, ezek vize alakította évszázadok alatt a település környezetét. 2016 decembere óta a Malom völgy közel 140 hektáron védett terület, ezt ünnepelték a helyiek szombaton, egész napos programsorozattal.

A települést már a kora középkorban lakták, bizonyítja ezt a vörös kőből épült Árpád- kori katolikus temploma, mely kultúrtörténetén kívül geológiai szempontból is érdekes. Vaskos falait az itt természetes módon előbukkanó szálkőzetre építették. Innen indult a szombati geotúra Sárdy Juliannával, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra- vezetőjével.

- Különleges ez a terület, mert kis helyen, sokféle érték mutatható be. Egyre gyakrabban tartunk a környéken túrákat, mert nagyon aktív itt a helyi közösség, és a programjaikhoz jól lehet kapcsolódni- mondta el lapunknak a túravezető.

A hosszabb útvonalat választók megismerkedhettek a lovasi őskori festékbánya történetével is. 1951-ben csaknem 12000 éves csontleleteket találtak itt. A magas vastartalmú kőzetből nyert festékkel alkothattak a gyerekek a délutáni maszatoláson Lipovszky- Drescher Mária képzőművész segítségével. Amíg a gyerekek festettek, a helyi önkéntesek leásták a védett terület határát jelző táblákat. 17 órakor tartották a Négy évszak Felsőörsön fotókiállítás megnyitóját. A képeket Mátyus Károly a Bakony fotóklub vezetője, zsűrielnök értékelte. A pályázatra 53 kép érkezett. A zsűri legjobbnak Varga Rita repceföld című munkáját találta. A napot Futó János geológus előadása zárta, vizek, kövek, virágok címmel. Az összegyűltek a terület keletkezéséről, a kőzetek kialakulásának történetéről, a kőzetekben található ősmaradványokról tudhattak meg érdekességeket. 450 millió évvel ezelőtt ezt a helyet az ős Tethys óceán borította. Ebben az időszakban alakult ki a lovasi agyagpala réteg, mely kova részeiben Graptoliták maradványait találták. Ezeket az elő- gerinchúros telepes szervezeteket Magyarországon egyedül itt találták meg. Szó volt a nemzetközi jelentőségű Forrás- hegyi geológiai alapszelvényről is, melyet 1870 óta kutatnak geológusok generációi. Az őslénytani vizsgálatok alapján itt jelölték ki a földtörténet középső triász időszak két korszakának, az anisus és ladin korszakok határát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!