Hírek

2017.05.19. 07:35

Kolontár a vallási turizmus egyik célpontja

Távolról látszik Kolontár templomának a tornya. A Templom-dombon barokk stílusban 1772-ben épült templomot a Boldogságos Szűz Mária szeplőtlen fogantatásának tiszteletére szentelték fel.

Tisler Anna

A műemlék a vallási turizmus egyik célpontja. A kirándulók a domb tetejéről belátják az egész térséget. Sokan zarándokolnak el a templom búcsújára, amelyet eredetileg december 8-án tartottak, de később októberre tettek át. A templom előtt halad el a biblikus zarándokút, annak egyik pontja a Jézus ösvény. A templomdomb alatt látható a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája és a Reményforrás Egyesület által létrehozott Emlékhely az Eltávozott Magzatgyermekekért, amelyet tavaly július 31-én áldottak meg.

Tili Károly polgármester Fotó: Tisler Anna

A közeli Szentkút ugyan közigazgatásilag Devecserhez tartozik, de az oda tartó zarándokok Kolontárt is felkeresik. Egy 1805-ből fennmaradt írás úgy említi a Szentkútat, mint az 1700-as években már ismert és gyakran látogatott szenthelyet. A zarándokok fogyasztottak a kút vízéből, és hittek annak gyógyerejében. A XX. század első felében élénk vallási élet színtere volt, Anna napkor búcsút tartottak. Az 1990-es évek elején a kápolnát felújították, majd ismét megindult a szervezett zarándoklat, 2003-tól minden év szeptemberének utolsó vasárnapján tartják a szentkúti búcsút, ahova gyalogosan is érkeznek zarándokok a környék városaiból.

Az egykori iskola épülete ma üresen áll

A távolabbról érkezők számára első hallásra furcsának tűnik a település neve, ami karintiait jelent, ami az első telepesek származási helyére utalhat. Az első írásos említése 1019-ből származik, akkor Korunthal volt az elnevezése. A ma 740 lakosú község a vörösiszap katasztrófa után vált Európa-szerte ismertté. Azon a napon kilenc lakosát, lakóinak több, mint egy százalékát veszítette el a település. Az áldozatok emlékét őrzik, de az élet visszatért a községbe. Fejlődnek, összetartó közösségeik vannak. Tili Károly polgármestertől megtudtuk, hogy jelenleg 30 három évesnél fiatalabb gyermek él Kolontáron, ami nagyon jó arány. A fiatalok is felfedezték a települést, tavaly öt összközműves építési telket adott el az önkormányzat. Az 500 ezer forintos vételárból, ha elkészült a ház, 400 ezret visszakap a tulajdonos letelepedési támogatásként. Már el is kezdődött mindenütt az építkezés. A Bezerédi utcában állnak a Makovecz házak. Az utca végén is épült egy játszótér, amelyből összesen négy várja a gyerekeket. A községnek nem olyan régen alsó tagozatos iskolája is volt, aminek a működtetését a kis létszám miatt nem tudták vállalni. Most a település központjában üresen áll az épület, amelyet hasznosítani szeretnének. A vörösiszap által elöntött területen ma egy komoly beruházással épült varroda ad sok helybelinek munkát. Az állattartó telep is régóta működik. A községben a fiatalok között alig van munkanélküli. Az idősebbek között is kevés, így az önkormányzatnak egy-egy nagyobb feladat megoldása gondot is okoz. A mezőgazdasági utakat is ők tartják karban.

A Makovecz házak a Bezerédi utcában

A világháborús emlékmű a templomdomb alatt

- Szorgalmas a kolontári ember, igényes a környezetére - mondta a polgármester. - Mindenki gondozza a portáját, virágosít. Dolgozni is szeretnek, ha úgy jobb körülményeket biztosíthatnak a gyerekeiknek, a több műszakos munkarendet is vállalják. Sokan járnak Noszlopra vagy Ajkára. A közlekedés is megoldott, naponta 47 autóbusz áll meg a községben. Budapestre naponta hat buszpár közlekedik. Így átszállás nélkül, pár óra alatt a főváros is kényelmesen elérhető. A vasút a község határában halad el, de a vonat nem áll meg.

A sportszerető helyiek most a labdarúgókért szurkolnak. A Veingartner Péter által vezetett csapat jelenleg a tabella élén áll. Lesz ugyan még három mérkőzés, de akkora az előnyük, ami már behozhatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!