Hírek

2016.11.24. 20:55

Az úton futnak át: Az életükkel játszanak műszakváltáskor

Ajka - Zebra hiányában a körforgalom torkolatánál szaladnák át az emberek az úton, a műszakváltáskor ez különösen veszélyes.

Piltman-Horváth Barbara

Az Ajkai Ipari Parknál, az Ajka-Bakonygyepes előtti utolsó körforgalomnál nem kellett sokáig várnunk arra, hogy olyan embert lássunk, aki az autók között, a körforgalom bejáratánál próbál meg átszaladni a buszmegállóhoz a műszak lejárta után.

A rendkívül veszélyes mutatvány során csodával határos módon nem esett baja senkinek, de ember legyen a talpán, aki igazságot tudna tenni abban, hogy szóváltás esetén kinek van igaza. A munkásnak, aki a nyolcórás műszak letelte után igyekezne haza pihenni vagy éppen a napi bevásárlást elvégezni, vagy az autósnak, aki joggal gondolhatja azt, hogy mivel ő közlekedik a számára kijelölt úton, elsőbbsége van a gyalogossal szemben, az nem késztethetné megállásra az autót.

- Főleg hajnalban nagyon veszélyes - dohog a buszmegállóban az egyik dolgozó, aki épp műszak után várja a buszt, hogy hazamehessen.

- Félig még sötét van, az emberek még tompák, hamar megtörténik a baj - mondta.

Nincs zebra, az emberek a körforgalom torkolatában kelnek át az úton  Fotó: Nagy Lajos

Amíg az úrral beszélgettünk, több kisebb csoport is kelt át az úton, megállítva a forgalmat.

Az autósok mintha már hozzászoktak volna a szituációhoz, türelmesen várták, míg a dolgozók szépen sorban átkelnek, de nem volt nehéz elképzelni, milyen könnyen történhetett volna baleset.

A legfélelmetesebb azonban a téli időszak ezen az úton, bele sem merünk gondolni, hogy a lefagyott úton megcsúszik az autó, a sofőr későn veszi észre a gyalogost, vagy a hóbuckák között bukdácsoló, a nyolcórás műszakját éppen letudó, fáradt dolgozó elveszti az egyensúlyát és az autók elé esik.

Fotó: Nagy Lajos

A városhatáron már kívül esik a körforgalom, így a Magyar Közút Zrt. hatáskörébe tartozik a gyalogátkelő kijelölése. Az ügyben kerestük őket is, későbbre ígértek tájékoztatást. Természetesen, ahogy kapunk tőlük bármilyen információt, azonnal közölni fogjuk.

Mindenesetre az ipari parkban dolgozók többsége sokkal inkább biztonságban érezné magát, ha az autósok nem csak azért lassítanának ezen a szakaszon, mert már megszokták, hanem azért, mert a KRESZ egyértelműen kötelezi őket erre.

Szabó-André Zoltán

Szerintem veszélyes a kereszteződés, jól jönne oda egy zebra. Biztonságban érezném magam, ha lenne kijelölt gyalogátkelőhely, az autósok is jobban odafigyelnének. Akkor jelezné nekik tábla is, nemcsak a sebességkorlátozó lenne kint.

Pintér Ádám

Véleményem szerint nem szükséges oda gyalogátkelőhely. A bicikliút miatt van a kerékpárosoknak átkelőhely, azt használja a többség is. A kerékpárosokra odafigyelnek az autósok, nem nagy különbség, ha gyalogos megy ott át.

Barta Antal

Nagyon veszélyesnek tartom a helyet, főleg hajnalban. Akik mennek reggel hatra dolgozni, még álmosak, a sofőrök az úton sem frissebbek, könnyen baj lehet belőle. Télen, a csúszós úton is veszélyes, jó lenne ide egy zebra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!