Hírek

2017.09.03. 19:35

Bányászati múzeumbanmutatnák be értékeiket

ÚRKÚT A mangánbányászat 100. évfordulója tiszteletére tartott ünnepséget a község. A köszöntőkben elhangzott, hogy a bányászat tavaly megszűnt, a hagyományok, a bányászathoz kapcsolódó értékek tovább élnek az úrkútiak hétköznapjaiban.

Tisler Anna

A jubileumi ünnepségen Fülöp Zoltánné polgármester arról szólt, hogy a mangánbánya alapozta meg a község fejlődését. Úrkúton volt a térségben elsőként mozi, megépült a tágas művelődési ház, iskola, óvoda. A bánya ugyan bezárt, ahogy sok más bánya is szerte az országban, a bányászok azonban büszkék lehetnek arra, hogy erőfeszítésük nem volt hiábavaló. Az általuk képviselt értékek ma is élnek, a közösség pedig ápolja a hagyományokat.

 

Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy a bányászat túlmutat egy térség fejlődésén. Magyarország az 1900-as évek elején a második legnagyobb mangánkitermelő állam volt.

Farkas István, a bánya igazgatója elmondta, a bányászat sokat köszönhet Farkas Józsefnek, aki élete végéig hű maradt a bányához. Amikor már tudták, hogy a termelést nem folytathatják tovább, minden dolgozó megkapta a végkielégítést és más járandóságát. Tervezik, hogy múzeumot hoznak létre a tárgyi emlékeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!