Hírek

2017.04.07. 20:35

Magyarok százait is bebörtönözték - Domonkos László veszprémi előadása

Veszprém - Hamis kép alakult ki Jugoszláviáról itthon a szocializmus éveiben, mert senki sem tudott arról, hogy több tízezer embert zártak munkatáborba, hangsúlyozta előadásában Domonkos László író.

Marton Attila

A Duna Televízió korábbi szerkesztője Goli otok, a Pokol-sziget - Tito Gulágja az Adrián (1949-1980) című könyvét mutatta be a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet meghívására. Pintér Kornél, a csoport elnöke bevezetőjében elmondta, a 2003-ban indult sorozat jubileumi rendezvényéhez ért, ugyanis 75. alkalommal tartottak előadással egybekötött kötetbemutatót.

Domonkos László elmondta, tavaly megjelent könyve több más kötetéhez hasonlóan a Nemeskürty István által megteremtett történeti esszé műfajában született, és arra törekedett: megmutassa azt az iszonyatot, amelyet Goli otok jelentett. A délvidéki családi kötődéssel is rendelkező szerző előadásában kiemelte, annak ellenére, hogy Tito partizánjai a második világháború végén több tízezer magyart gyilkoltak le, a szocializmus éveiben különutas politikája miatt nagy népszerűségre tett szert itthon.

Domonkos László író előadásában hangsúlyozta: Goli otok nélkül nem tanulmányozható és érthető meg a titói Jugoszlávia története Fotó: Pesthy Márton

Hozzátette, ez a kép nem volt teljes, ugyanis még a nyolcvanas évek végén is kevesen tudták, hogy a Kvarner-öbölben található Goli otok nevű kopár szigeten három évtizeden át működött börtön és munkatábor, ahol a politikai foglyok és kivégzettek száma elérhette a több tízezret is.

Az előadó kiemelte, a hivatalos adatok szerint közel 250, valójában azonban akár mintegy ötszáz volt azoknak a vajdasági magyaroknak a száma, akiket a szigetre deportáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!