Hírek

2013.03.16. 15:47

Felszabadult Veszprém megye

Veszprém megye - Több napos megfeszített küzdelem után szombaton kora estére felszabadult a megye, megszűntek az úrzárak, s már nem volt elzárt település sem.

Tremmer Tamás

A meteorológia szolgálat előre figyelmeztetett, sokan mégsem gondolták komolyan: március közepén már nem lehet tél. Aztán rá kellett döbbenni, a tavasz még várat magára, egyelőre a tél – remélhetőleg utolsó – támadásait kell visszaverni.

A csütörtökön kezdődő havazás, valamint a tartósan erős szél miatt megbénult a megye. Estére már járhatatlan utak voltak megyeszerte. Azt már megszoktuk, hogy ha esik a hó, a 82-es, 83-as főútvonalakat lezárják a kamionok elöl, de most csütörtök estére már mindkét útszakasz teljes hosszában járhatatlanná vált. A 8-as út Veszprém és Székesfehérvár között ugyancsak „lefagyott", járhatatlanná vált, így azt is lezárták. A 8-as főút ajkai, devecseri szakaszán sem volt sokkal jobb a helyzet, a havazás, széllökések miatt balesetek, emiatt pedig forgalmi dugók alakultak ki. Nagyobb városokat zártak be, így Pápáról, Veszprémből, Várpalotáról nem engedték ki a járműveket.

A helyzet péntek hajnalra súlyosbodott. A korábban lezárt útszakaszok feloldására esély sem volt, mi több, újabb mellékutak váltak járhatatlanná. Ezzel párhuzamosan nőtt az elzárt települések száma a megyében. Hiába folytatott emberfeletti munkát a közútkezelő, alig bontották el az egyik hófalat, máris egy új keletkezett.

A hatékony munkavégzés feltételei péntek délutánra teremtődtek meg, amikor végre az egész megyében elállt a havazás, valamint fokozatosan csökkent a szél ereje. A megfeszített munka eredményeként „kinyitották" a lezárt városokat, egyre csökkent az elzárt települések, a lezárt utak száma. Szombaton délelőtt már „csak" Barnag, Lovászpatona, Nagydém, Lókút, Felsőperepuszta, Páliháláspuszta voltak elzárva a külvilágtól. Emellett a Tapolca – Veszprém közötti útvonal volt járhatatlan – ide hómarókat vezényelt a közútkezelő. Délután négy órakor a megyében már nem volt elzárt település, 17 óra után pedig Veszprém és Tapolca között is megindulhatott a forgalom.

A megye végre fellélegezhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!