Hírek

2017.05.17. 11:33

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tart foglalkozásokat, imádja a munkáját

Felsőörs – Mosonyi Emese 2005 óta tart művészeti órákat a gyerekeknek, ennek eredménye részben az iskola falain látható. A másik és sokkal fontosabb, hogy a nebulók élvezik mindezt, az alkotás és a kreativitás átszövi lassan a mindennapjaikat, pozitívan hat az iskolai teljesítményükre is.

Szendi Péter

- Az alkotó tevékenység lehetőséget nyújt a megterhelő élmények, feszültségek levezetésére, más szinten való megfogalmazására. Tulajdonképpen szerencsésnek érzem magam, mert az a munkám, ami a hobbim is egyben. Kiskoromban egészen más terveim voltak, akkor még énekesnő vagy színésznő szerettem volna lenni, a lényeg hogy szerepelhessek. Még a Balett Intézetbe is felvételiztem, ahová persze nem vettek fel – eleveníti fel a múltat Mosonyi Emese, aki úgy érzi, hogy most találta meg magát igazán, korábban dolgozott a médiában is, de az alkotásvágy sokkal fontosabb lett számára.

A családban azért vannak művészi beütések, van zenész és színész unokatestvér, építészmérnök és grafikus, ráadásul a fia dobol a szabadidejében.  -A közös eredet talán a nagymamám, aki elképesztően sokoldalú és ügyes volt. Varrt, hímzett, kötött, horgolt, makramézott, és olyan csodálatos lekvárokat és szörpöket készített, ami számomra a „gyerekkor íze".

Emese a rajzolást mindig is szerette, iskoláskorában rajzversenyeken indult, ráadásul a gimnáziumban alakítottak egy rajzszakkört. Végül a tanítói pályán kötött ki, de ott is a rajz szakkollégiumot választotta, melynek keretében több szakirányú pluszképzést is kapott. Így lett szakkörvezetői engedélye, és elvégezett több tanfolyamot is.

- Sokszor úgy érzem az alkotás gyógyít, nem véletlenül az a szlogenem, hogy a kézműveskedés az új jóga

-A tanév végén mindig van egy bemutatkozó kiállításunk a Civilházban, idén ez május 26-án lesz. Júniusban pedig a Megyei Könyvtárban láthatóak a munkáink, ahol a veszprémi csoportjaimmal közösen állítunk ki. A szívem másik csücske a felnőtteknek tartott foglalkozások. Hálás vagyok a felsőörsi Kézműves Szalonnak, hogy két éve felkértek szakmai vezetőnek.  Nagyon élvezem a felnőttekkel a közös alkotásokat, jó átélni, ahogy egymást inspiráljuk. Tavaly szeptemberben elindult egy hétvégi workshop-sorozat is, ahol havonta egy alkalommal, egy teljes napot az alkotásnak szentelünk. Ilyenkor van időnk, belemerülünk az alkotásokba, és úgy látom, hogy ez ma nagyon hiányzik. Ami régen a fonóban természetes volt, az együttlét, beszélgetés, közösségi élmény, az ma már luxusnak számít. Ezért örülök, hogy vannak olyan nők, anyukák, akik elég bátrak kiszakadni a napi rutinból és a háziasszony szerepből, hogy kicsit önmagukkal legyenek, hagyják felszabadulni a kreatív energiáikat –sorolja Emese mindazon tevékenységeket, amelyek meghatározzák életét.

Kötött és horgolt kaktuszok, festett cserepekben, Mosonyi Emese legújabb munkái

Az interneten is talált olyan alkotó közösséget, ahol inspirálódik, tanul és ahol ő is taníthat. Nekik, és mindenkinek, aki szeretne egy-egy napra elmélyülni, kikapcsolni, idén nyári tábort szervez az otthonukba. Saját tapasztalatból mondja, hogy ha van idő alkotni, ha nyugalom veszi körül, akkor lehet igazán megtapasztalni a „flow" élményt.

Mosonyi Emese 2005 óta tart művészeti órákat a gyerekeknek, ennek eredménye részben az iskola falain látható. A tanév végén mindig van egy bemutatkozó kiállításuk a Civilházban, idén ez május 26-án lesz. Júniusban pedig a Megyei Könyvtárban láthatóak a munkáink, ahol a veszprémi csoporttal közösen állítanak ki.

-A tanítás mellett magam is alkotok, rátaláltam a zentangle rajzolásra, ami igazi stressz levezetés, de nagyon szeretek textilekkel is dolgozni. Készítek virágokat, koszorúkat, képeket, szatyrokat festek, imádok kötni, horgolni, batikolok és szövök.  Nagy szerelmem az üvegfestés, főként mécseseket, üvegpalackokat festek. Újabban pedig ismerkedem a fával, kezdésnek mindjárt belefogtam egy régi kredenc felújításába. Persze van még rengeteg olyan technika, amit kipróbáltam vagy szeretnék kísérletet tenni rá. Sokszor úgy érzem az alkotás gyógyít, nem véletlenül az a szlogenem, hogy a kézműveskedés az új jóga – zárja szavait Mosonyi Emese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!