Hírek

2017.02.08. 21:10

Késve érkezett a családi pótlék

Veszprém – Átszervezés miatt később utalták a megszokottnál a családi pótlékot, de nem okozott nagy problémát a jogosultaknak.

Piltman-Horváth Barbara

A családi pótlék mindig elsején jön, ezzel számolnak is. Nem csoda, ha másodikán már mindenki a telefonját nézte, mikor küld üzenetet a bank, hogy utalás érkezett a bankszámlára, megjött a járandóság. Voltak, akik aggódni kezdtek, mi lesz, ha a hétvégéig sem érkezik meg a támogatás, miből fizetik majd ki a gyerek étkezését az iskolában, mi lesz a szakkörök díjaival, sportegyesületi tagdíjakkal, felszerelésekkel.

A kétségbeesés azonban alaptalan volt, pénteken végül megkapták a családi pótlékot, de a tájékoztatás hiányát, az információ göröngyös útját sérelmezik a családok a nagycsaládosok egyesülete közlése alapján.

Korábban a hónap első munkanapján utalták a családi pótlékot, január 1-jétől jogszabályban rögzítették, hogy tárgyhó harmadikáig kell a folyósítónak utalnia, postai úton pedig tizedikéig kell megkapnia a jogosultnak. Újdonság még, hogy a kiutalást átvette a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóság.

- Én is kerültem olyan helyzetbe, hogy a hónap végén gondban voltam, mert már számítottam arra, hogy elsején kapom a családi pótlékot. Nem jött időben, késtem a számlákkal. Akkor döntöttem úgy, hogy ezt többet nem engedem meg magamnak, mindig lesz tartalékom - mondta egy neve elhallgatását kérő, három gyermekét egyedül nevelő anya. - Előre tervezéssel, beosztással félre tudunk tenni annyit, hogy ne kelljen azon tépelődni, mikor utalnak már.

A nagycsaládosoknál jellemző, hogy ebből a járan- dóságból fizetik a gyerekek étkezését az iskolában, a szakkörök, sportfoglalkozások költségeit. - Másodikán volt gyűlésünk, akkor úgy nyilatkoztak a tagok, hogy még nem kapták meg a családi pótlékot, de nem is estek kétségbe. Másnap reggel már mindenkinek jött az sms a bankjától, hogy utalták az összeget - vá-laszolta megkeresésünkre Kapot Ildikó, a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületének elnöke. - Problémát az okozott volna, ha pénteken sem kapják meg, akkor már kétségbeestek volna, ha hétvégére is támogatás nélkül maradnak. Hosszú volt a január, hiszen december közepén kapták a januári pótlékot - mondta. Az elnök szerint nem az volt a probléma, hogy később kapták a pótlékot, hanem hogy semmilyen információ nem érkezett ezzel kapcsolatban. - A többség nem tudott róla, és úgy érezzük, nem is kommunikálták megfelelően az átállást - véli.

Január elsejétől ugyanis a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság vette át a kormányhivataloktól a családi pótlék kiutalását. Az ügyben megkerestük őket is, az alábbi választ kaptuk: Az utalások rendjét szabályozó jogszabály azon igénylők esetében, akik postai úton kapják az ellátást, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, akik fizetési számlára kérték, részükre utólag a tárgyhónapot követő hónap 3. napjáig kell folyósítani. A 2017. január havi ellátások utalását két részletben, 2017. február 1-jén és 2-án indítottuk el, így késedelmes utalás sem Veszprém megyében, sem más megyében nem történt - nyilatkozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!