Hírek

2012.07.11. 12:07

''Ingyen'' sonka és kolbász - Hoaxszal járatják le a húsgyárat

Pápa – A Pápai Hús 1913 Kft. egyik munkatársa nevében sok százan kaptak kéretlen e-mailt a napokban. A viccnek induló levelezés immár sérti a cég hírnevét.

Tremmer Tamás

"Tisztelt Cím! Ön garantáltan nyert egy Pápai csomagot. Tartalma: 8 db Sonka, 2 db Kolbász, 500 gr Zsír, 1,2 Kg Tepertő, +1 szabadon választható termék. Az üzemünk futárja fogja házhoz vinni. Szükségünk van az adataira. Kérjük hívjon fel minket és egyeztetünk, vagy az oldalunkon található területi képviselőnek írhat emailt."

Ki az, aki erre az elektronikus levélre ne kapná fel a fejét?! Ráadásul hitelesnek is tűnt, hiszen alá volt írva, a név is létező. Tényleg a húsgyár egyik alkalmazottjáról van szó benne, igaz, nem területi képviselő, hanem kazánfűtő. De a megadott telefonszámok is működnek, a megnevezett kollégáé. Több százan hívták is a gyárat, erre lefagyott a telefonközpont.

Úgy tűnik, valaki ki akart babrálni a kollégával, a nevében, a nevével létrehozott postafiókról több száz levelet küldött körbe a fenti szöveggel. A lapunkhoz is jutott belőle. Érdekesség, hogy a címzések mind „a”, illetve „b” betűvel kezdődtek.

Egy másik „b” betűs körlevél is landolt a szerkesztőségünkben. Az aláírás ugyanazé a pápai húsgyári alkalmazotté. Ez azonban már fenyegető szöveget tartalmazott: "Figyelj, fejezd be, öcsém, fejezd be! Ráb...ol! Engem nem érdekel!"

A Napló úgy tudja, ez az illegális levelezés nem most kezdődött, s már túlmutat a vicc határán. Az esettel kapcsolatban megkerestük Politzer Józsefet, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatóját, aki az alábbi közleményben válaszolt:

"Az utóbbi időben cégünk honlapján több, mélyen sértő, igaztalan állításokat tartalmazó bejegyzés jelent meg. Az állítások alkalmasak voltak jó hírnevünk megsértésére.

Az elmúlt napokban egy munkavállalónk nevében ismeretlen személy elektronikus levélben nagyszámú újságírót arról tájékoztatott, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. saját termékeiből jelentős mennyiségű ajándékot ad részükre. A minden alapot nélkülöző, cégünk lejáratását célzó akciót visszautasítjuk.

A történtek miatt cégünk ismeretlen tettes ellen feljelentést tett."

 

A lánclevelek, megtévesztések, hamis riadók a spam-levelek külön csoportját alkotják, ezeket a "hoax" (megtévesztés, becsapás) névvel szokás összefoglalni. A lánclevelek (hoax) fő célja az, minél több emberhez eljutva minél nagyobb fölösleges levélforgalmat generáljanak. Más esetben valakinek kellemetlenséget akarnak okozni azzal, hogy e-mail címét, vagy telefonszámát szerepeltetik a lánclevélben, és mindenkit arra kérnek, írjon erre a címre, vagy hívja fel a telefonszámot. (forrás: kfki)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!