Hírek

2016.10.12. 16:25

Jubileum és emlékezés

Veszprém - A településről a második világháború után kitelepített családokra is emlékeztek a hagyományos német nemzetiségi napon.

Marton Attila

A program német nyelvű szentmisével kezdődött, majd a településről kitelepített családokra emlékeztek. Czaun János, a településrészi önkormányzat vezetője beszédében elmondta, hazánkban 1945-ben mintegy 380 ezer német lakos élt, közülük 185 ezret fosztottak meg magyar állampolgárságától, valamint ingó- és ingatlanvagyonától, és telepítettek Németországba a második világháborút követő három évben.

Rózsa János, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke koszorúzott, balra Schäffer Mihály elnökhelyettes
Fotó: Marton Attila

Hozzátette, Gyulafirátótról 1948 februárjában telepítettek Németországba két családot, további hat családnak pedig Veszprém megyén belül kellett máshová költöznie. A kitelepítésben harmincöt gyulafirátóti lakos volt érintett. A köszöntő után Tóth András Sándor katolikus plébános megáldotta a kitelepítésben érintettek tiszteletére emelt emlékkövet, majd a megemlékezők koszorúkat helyeztek el annak tövében.

A délután során a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület tizenötéves jubileumát is megünnepelték, a kulturális műsorban fellépett a helyi iskola német nemzetiségi tánccsoportja, az Úrkúti Asszonykórus, a veszprémi és a helyi német nemzetiségi dalkör, valamint a Rozmaring Tánccsoport is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!