Hírek

2013.01.22. 20:33

Mi marad a borítékokban?

Az önadózók többsége már megkapta az adóhatóságtól a tájékoztatást, hogy miként vallja be a tavalyi éves jövedelmét, de jelenleg az idei havi bér érdekesebb.

Varga Ibolya

Az utóbbi években a legjelentősebb adóváltozás a személyi jövedelemadó (szja) egykulcsossá válása volt, ami különösen a magasabb jövedelműeknek kedvezett. Ezzel együtt a családi adókedvezmények is változtak, melyek mára már kiforrottak. Az alacsony jövedelmű alkalmazottakat korábban adójóváírás illette meg, melyet az idei évre teljesen kivezettek.

Tavalyelőtt még  általános volt a jövedelmek huszonhét százalékos kulccsal való megemelése, a szuperbruttósítás, melynek alapján fizettük a kötelezettségeket. Az idei év      január elsejétől tisztán megvalósul az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadózás. A magánszemélyek  összes jövedelmére egységesen tizenhat  százalék az adó. Azaz megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés és ez   jelentősen leegyszerűsíti az adóalap és az adóelőleg megállapítását. Ez már nem hoz jelentős változásokat az átlagjövedelem körül keresőknek, havonta néhány száz, legfeljebb ezerötszáz  forinttal kapnak többet kézhez.

 

Az adózással és a bevallásokkal kapcsolatos kérdéseinkre az ügyfélszolgálati irodákban válaszolnak (Illusztráció: Penovác Károly)

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknál a  nyugdíjszolgáltatás adómentességéhez szükséges felhalmozási időszak a korábbi három  évről tíz évre emelkedett. Január 1-jétől az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári, a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény és a nyugdíj-előtakarékossági (NYESZ) számláról történő kifizetés csak akkor lehet adómentes, ha a jogosult tagsági jogviszonya a teljesítés évét megelőző tizedik adóévben vagy azt megelőzően keletkezett. A  január 1-je előtt megnyitott számlák esetén még a korábbi hároméves időkorlát alkalmazható. A nyugdíjkorhatár betöltése után a pénztártag a várakozási idő időtartamától függetlenül jogosulttá válik a nyugdíjszolgáltatásra.

Rokkantsági ellátás esetén, amennyiben az alaphatározatban megjelölt felülvizsgálat időpontja korábbi a szolgáltatás igénylésénél, szükséges az időközbeni felülvizsgálatról szóló határozat. Ez rendelkezik a rokkantsági nyugdíj tovább folyósításáról és a következő esedékes felülvizsgálat időpontjáról.

A béren kívüli juttatásokat a tizenhat  százalékos személyi jövedelemadón túl terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke  az idei évtől tizennégy  százalékra emelkedik a korábbi tíz  százalékról. A közteheralap változatlanul a juttatás értékének 1,19 szerese.

Az Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak minősülő havi keretösszege ötezer forintról  nyolcezer forintra emelkedett, továbbá meleg étel vásárlására is felhasználható. A szabályok szerint ennél nagyobb összeget is adhat a munkáltató az alkalmazottjának, azonban akkor már  több adót kell fizetni utána.  Ettől az  évtől a munkáltató abban az esetben is biztosíthat utalvány formájában munkahelyi étkeztetést, ha a munkahelyi étkezőhely külső személyek számára is nyitva áll.

Tavaly ugyanis kedvező adózású munkahelyi étkeztetést csak olyan  helyen végezhettek, amelyik az adott munkáltatónál dolgozókon kívül mindenki előtt zárt volt.  Az iskolakezdési támogatás az idei évtől csak utalvány formájában nyújtható, a számlával való elszámolás lehetősége megszűnik. Az utalvány lehet papír alapú vagy elektronikus.

Felhasználhatósága meghosszabbodik a kibocsátás évének utolsó napjáig. A támogatásra való jogosultságról a magánszemélynek csak nyilatkozatot kell tennie a munkáltatójának. Az idei év első napjától megszűnt a járulékfizetési felsőý határ, de a január 10-ig megszerzett jövedelmekre a korábbi  szabályokat lehet alkalmazni. Ezzel a várható nyugellátás is növekedhet hosszú távon. 



Emelkedett  idén a minimálbér összege

A minimálbér meghatározása szerint a  tárgyhónap első napján érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb havi összege. Ez havibér alkalmazása esetén 98 ezer forint, hetibérnél 22 560 forint, napibér esetében  4510 forint, órabér alkalmazásakor pedig 564 forint. A szakképzettek garantált bérminimuma  havibérnél 114 ezer forint, hetibérnél 26 250 forint, napibérnél  5250 forint,  órabérben ez  legalább 656 forintot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!