Hírek

2015.03.08. 18:40

Megkérdeztük, mennyit keresnek a települések polgármesterei (1.)

Megyei körkép – A képviselő-testületek döntöttek a polgármesterek (és ahol van, ott a helyetteseik) fizetéséről.

Munkatársainktól

Ezek az adatok nyilvánosak. Az általunk megkérdezett településeken mindenütt a törvényben meghatározott bruttó összeget kapják az elöljárók. Pápa polgármesterének, Áldozó Tamásnak a jogszabályi maghatározás alapján 598 302 forint havonta az illetménye. A városvezető a törvényi előírás szerint ennek 15 százalékára, azaz 89 745 forintra jogosult költségtérítésként.

A Zirc városi önkormányzat képviselő-testülete Ottó Péter polgármester illetményét a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján 448 700 forint összegben állapította meg.

Balatonfüred polgármestere, Bóka István havi bruttó 523 514 forint fizetést vesz fel, emellett 78 527 forint költségtérítés is jár neki. Herend polgármestere, Jánszky Lajos László havi illetménye 448 700 forint, költségtérítése 67 300 forint.

Vollmuth Péter, Badacsonytördemic polgármestere tizenkét éve áll a település élén. Fotó: Penovác Károly

Badacsonytördemic polgármestere, Vollmuth Péter tizenkét éve áll a település élén. Azóta fellendült a kulturális élet Tördemicen, szinte nincs olyan hét, hogy ne történne valami, ne szerveznének egy-egy hagyományőrző vagy kulturális estet, előadást, bemutatót, versenyt. A polgármester nevéhez fűződik sok más mellett a hagyományőrzés és a kultúra felvirágoztatása, az egyházi létesítmények fejlesztése, de még az útszéli feszületek felújítása is. Színpadot építtetett, csatornáztatott, aztán utat javíttatott, létrehozta a helytörténeti és a borászati gyűjteményt. Megmentette és felújíttatta az óvodát, az egykori iskola épületét rendbe tetette, hogy azt is kihasználják kulturális célokra. Nem csak visszaszerezte a strandot, hanem közbenjárt, hogy ökoturisztikai látogatóközponttal is gazdagodjon a fürdővel szomszédos terület. Ugyanakkor alig lehet rávenni, hogy a rendezvényeken színpadra álljon, szívesebben marad a háttérben. Pedig tanítani lehetne, ahogy ő dolgozik. Csak az utóbbi két hétben a távolabbi pontokat sorolva megfordult Budapesten, megy Abádszalókra és Helvéciába.

– Nyugdíj mellett dolgozom nettó 100 ezer forintos tiszteletdíjjal és ötödennyi költségtérítéssel. Rengeteg tennivaló van. Sokan nem is gondolják, hogy mi minden csapódik le a végeken, annak ellenére, hogy faluról beszélünk. Itt apró-cseprő problémákkal is megállítanak az utcán, még olyanért is, hogy adjak kölcsön egy ötszázast. Közvetlen, szoros a kapcsolat mindenkivel – mondja a polgármester, aki hetente maga viszi az idősektől helyben levett vért a tapolcai kórházba, hogy ne az öregeknek kelljen bumlizniuk a városba. Küzd a turistaházért, a hegy és a bor, a hagyományok fennmaradásáért, ismertségéért. Szoros kapcsolatot ápol számtalan vidéki településsel, aktívan részt vesz azok ünnepein.

– A telefon éjjel-nappal be van kapcsolva, mert bármikor történhet valami. Itt én vagyok a titkárnő, az összekötő, meg ki tudja, még mi minden. A nyaralók rendszerint hétvégeken vannak a faluban, bármikor elérnek. A településen ezren se élnek, de nyaranta a létszám megháromszorozódik. A tennivaló nemkülönben. Na meg itt a hegy is. Nincs alpolgármesterünk, mert sokba kerülne, az önkormányzati képviselők pe- dig ingyen dolgoznak – mondja Vollmuth Péter. Szerinte így lehet igazán jól csinálni, ha az ember magáénak érzi a falut és úgy is bánik vele. Ez pedig nem fér bele nyolc órába és bizony a százezres tiszteletdíjba meg a húsz-ezres költségtérítésbe sem.

A tapolcai polgármester illetménye 523 ezer forint, és mellé 78 ezer forint költségtérítés jár Dobó Zoltánnak. A sümegi polgármester, Végh László bruttó 448 ezer forintot kap, 15 százalékos költségtérítéssel. Csakúgy, mint Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László. Sümegen a képviselő-testületi tagok ingyen dolgoznak, az alpolgármester társadalmi megbízatással tevékenykedik. A polgármester a saját telefonját használja és nagyrészt gépkocsibérlésért sem fordul a közszolgáltató céghez.

Kamond társadalmi megbízatású polgármesterének, Asbóth Szabolcsnak a tiszteletdíja bruttó 74 800 forint, és 11 200 forint a költségtérítés. Szőc főállású polgármesterének, Németh Balázsnak 149 600 forint a fizetése, ehhez 22 400 forint költségtérítés jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!