Hírek

2009.02.28. 03:29

Nem olyan zajos - Közmeghallgatás Szentkirályszabadján

<b>Szentkirályszabadja</b> - A majdani repülőtér forgalmáról, a várható zajhatásokról adtak tájékoztatást a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának munkatársai a napokban megtartott közmeghallgatáson Szentkirályszabadján.

Mátételki András

Elhangzott, hogy a BudaWest Zrt. négy géptípusra kapott engedélyt. Ami a maximális forgalmat illeti, a 10. évben a tervek szerint 64 gépet fogadna naponta a reptér, ami évi 18760 le- és felszállást jelent. 

A repülők fele egy-két személyes kisgép, s csupán négy Boing 747-es leszállása várható. Félmillió utassal és 10 ezer tonna áruval számoltak éves szinten a reptér üzemeltetői. 

Ami a legfontosabb: a zajterhelés 55 decibel körül mozog majd. (Az engedélyezett szint felső határa 65 decibel.) A környéken felállítanak majd műszereket, amelyekkel mérik a zajhatást. 

Ha a meghatározott értéket átlépik a gépek, bírságra számíthatnak, illetve akár bevonhatják az engedélyüket. A szakemberek szerint ma már szabályozottabb a repülés, mint régen volt. 

A zajszinthatást háromhavonta értékelik, erről a helyi önkormányzatot is értesítik. A repülők a falu mellett olyan távolságra szállnak le, amiért nem kellett kijelölni zajgátló védőövezetet. 

A fórumon felszólalt a reptér volt parancsnoka is, aki elmondta, volt olyan nap, amikor hat óra leforgása alatt 200 felszállást hajtottak végre a helikopterek, amelyek 80-100 decibel hangot bocsátottak ki. 

A technika fejlődésének köszönhetően a repülőgépek motorját egyre halkabbra tervezik, ami elvárás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!