Hírek

2014.03.07. 07:37

Szépen nő a csuka

Megyei körkép (tt) - A jelölt halaktól szerzett tapasztalatok fontos információkat árulnak el növekedési ütemről, vándorlási szokásról. Turcsányi Bélával, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halgazdálkodási igazgatójával ezúttal a csukákat vettük sorra.

Tremmer Tamás

Az elmúlt időszakban két alkalommal (300-300 egyedet) jelöltek csukákat, az első csapatot 2012. december elején helyezték ki Ábrahámhegytől Keszthelyig az északi part közelében, a másik jelölést 2013. március elején hajtották végre, a Paloznaki-öböltől Káptalanfüredig telepítettek a nádas mellé a halakat. Az első csoport átlagtömege 33 deka volt, a második esetében az átlagtömeg 45 dekagramm körül mozgott. Turcsányi Béla elmondta, a tél elején a nyugati medencébe telepített halak közül egyetlen egy visszafogást sem kaptak, a tavasszal kihelyezett halak esetében viszont 29 visszafogásról kaptak értesítést.

Az első visszafogás 80 nap elteltével történt, majd augusztus végéig további nyolc csukát fogtak meg. A maradék 20 hal pedig az őszi időszakban akadt horogra.

A balatoni körülmények kedveznek a csuka fejlődésének: talál elegendő táplálékot. Tiszta a víz, nagyobb az átláthatósága, ami a csukát a vadászatában segíti. Ezt igazolja a vizsgálat is: a nyári visszafogásokig 10-15 centit növekedtek, 0,6-1 kilót gyarapodtak. Az október, novemberben fogott halak viszont átlagosan 1,4 kilogrammos tömeggyarapodást mutattak.

A halgazdálkodási igazgatója jelezte, amikor a csuka élőhelyére gondolnak, általában az északi part nádasos, öblös részei jutnak eszükbe. Annál nagyobb meglepetésként hatott, hogy a halak több mint harmadát a déli part közelében fogták, általában a keleti medencében, de „jött” néhány a nyugati medencéből is. Általánosságban azt mondható, hogy a visszafogások fele érkezett a telepítési területről.

Hangsúlyozta, mindenképp vizsgálni kell, mi történhetett a tél elején telepített halakkal, mert ha ekkora a különbség a két telepítés között, akkor nem kérdés melyiket időszakot kell választaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!