Hírek

2014.01.13. 18:45

Agrárfórum: egyszerűbb lesz a kicsik adminisztrációja

Agrárgazdasági fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei szervezete.

Varga Ibolya

A jelenlévőket dr. Radovits Tibor, a megyei szervezet elnöke köszöntötte és ő vezette végig a programot. Az első előadásban Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára foglalta össze az új uniós költségvetési ciklus lehetőségeit.

Mindjárt az első mondatokban megnyugtatta a jelen lévő gazdálkodókat, az idei év az átmenet éve, a tavalyihoz hasonló módon jutnak hozzá az őket megillető uniós és hazai támogatásokhoz. A tagországok mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős miniszterei csak december közepén állapodtak meg fő vonalakban a 2020-ig érvényes feltételekről, ezért azokról ma még csak azt lehet elmondani, hogy mit terveznek. Az biztos, hogy a kisebb gazdaságokat támogatják, jövőre egyszerűsített feltételekkel juthatnak hozzá a dotációkhoz.

Kedveznek a fiatal gazdáknak is, az új feltételrendszerbe országosan mintegy kilencezer ember fér be. A magyar delegáció azt szerette volna, hogy minden negyvenévesnél fiatalabb gazdát érintsen ez a kedvezmény, de közülük csak azokra vonatkozhat, akik öt éven belül kezdték el a tevékenységüket, és meghatározzák azt is, hogy mekkora területre érvényesíthetik az előnyüket.

A jövőben is a mezőgazdaság kapja a nagyobb támogatást, de gondolnak a nagy feldolgozókra, akik hatással vannak az alapanyagok előállítására. A vidékfejlesztésben jobban megnézik a pályázati források helyi felhasználásának ésszerűségét, hiszen közös uniós pénzekről van szó.

Második előadóként Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke szólt az új egységes gazdatámogató rendszerről. Kiderült, a kamara alkalmazottai lesznek az eddigiekkel azonos bérekkel és határozatlan idejű szerződésekkel a falugazdászok és a kamarai tanácsadók. Ők segítenek a gazdáknak abban, hogy mit és hogyan kell elvégezni. Országosan egységes színvonalat képviselnek. Az előadások után fórumon tisztázták a részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!