Felelevenítették a régi tradíciókat

2019.02.27. 07:00

Hagyományos falusi disznótort tartottak több megyei településen is

Vidám, közösségépítő hagyomány éled újjá az elmúlt években a falusi disznótorok elterjedésével, a Pápai járás több településén is tartottak ilyen jellegű programokat.

Polgár Tibor

Békáson a falu lakosságának közel a fele részt vett az először megszervezett közösségi disznótoron Fotó: Békás önkormányzata

A Békás Jövőjéért Közhasznú Egyesület idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezett közösségi disznóvágást a faluban.

– A környékbeli települések közül már sok helyen szerveznek nagy sikerrel ilyen programot, ezért egyesületünk úgy gondolta, mi is megpróbálunk lebonyolítani egy falusi disznótort. A 201 lelket számláló kisközségünkből közel százan jelentkeztek a rendezvényen való közreműködésre. A nap folyamán feldolgozott sertésalapanyagból vacsorát készítettünk a résztvevőknek: húsleves, toros káposzta, pecsenye, kolbász és hurka került a tányérokba – nyilatkozta a Naplónak Farkasné Csendes Tímea, Békás polgármestere. Mint mondta, a program mindvégig jó hangulatban telt, és községük ismét tanújelét adta annak, hogy a helyi közösség mennyire összetartó.

Békáson a falu lakosságának közel a fele részt vett az először megszervezett közösségi disznótoron Fotó: Békás önkormányzata

Adásztevelen immár negyedik alkalommal tartottak disznóvágást a sváb hagyományok mentén, a helyi német nemzetiségi önkormányzat és a falu önkormányzatának szervezésében. A közösségépítésen túl az esemény céljai között szerepelt a régi hagyományok megidézése: így például a forrázás, a köpesztés, a kolompolás folyamatának fel­elevenítése. A remek hangulatú, zenés mulatsággal végződő sváb disznótor keretében elkészített különféle ételekkel a szervezők megvendégelték a falu lakosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában