túra

2019.06.19. 11:00

Ingyenes mobilapplikációt készítettek a Cuha-völgyben kirándulóknak

Újszerű, úttörő kezdeményezésként elkészült a Bakonyerdő Zrt. első túranavigációs applikációja, ami egy különleges, élménygazdag kiránduláson keresztül ismerteti meg a természetjárókat a bakonyi betyárvilággal.

Polgár Tibor

Varga László kiemelte: szeretnék, ha minél többen kipróbálnák, tesztelnék a Bakonyerdő Zrt. első túranavigációs applikációját Fotó: Polgár Tibor/Napló

A Betyárvilág túra elnevezésű mobiltelefonos alkalmazást Vinyén, a kirándulók körében igencsak népszerű Cuha-völgy közelében mutatta be Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, állami erdőgazdaságuk három megye területén, összesen 63 ezer hektáron végzi erdőterületek vagyonkezelését.

A vezérigazgató kiemelte, külön figyelnek arra, hogy arányosan legyenek elosztva az egyes területek között a közjóléti fejlesztések, amelyeket elsősorban a természetjárók által már felfedezett, kedvelt helyeken valósítanak meg. Ilyen helyszín a Cuha-völgy is, ahol a Bakonyerdő Zrt. kijelölt egy kiránduló útvonalat, majd a modern technika és a rajzfilmkészítés segítségével megalkottak egy okostelefonra való alkalmazást a bakonyi betyárvilág témakörében.

A Betyárvilág túra nevű ingyenes applikáció játékosan tájékoztatja a túrázót a környék nevezetességeiről és betyáros múltjáról. A túrát színesítő előadások narrációs szerepet is ellátnak, miközben az izgalmas történetek meghallgatását vagy elolvasását követően a vonatkozó kvízkérdésekre adott válaszok alapján dől el, hogy az alkalmazás a főútvonal következő állomásához, vagy egy kitérőhöz navigálja a természetjárókat. A letöltés után a túranavigációs alkalmazás nem igényel további online kapcsolatot (azaz internetelérést), mivel GPS alapú navigációval biztosítja az offline működést.

Varga László megjegyezte, a sok kirándulót vonzó Cuha-völgy kapcsán várhatóan nagy lesz az érdeklődés a Betyárvilág túra applikációja iránt, a Bakonyerdő Zrt. pedig szeretné, hogy minél többen próbálják ki és teszteljék a mobiltelefonos alkalmazást, melyet aztán az észrevételek, visszajelzések nyomán továbbfejleszthetnek a munkatársaikkal és az informatikusokkal.

– Manapság a mindennapi élet szerves részévé vált az okostelefon, a gyerekek mobillal a kezükben szocializálódnak. Ehhez a helyzethez alkalmazkodva készíttettük el az első túranavigációs applikációnkat. Ez egy olyan újdonság, amit a Bakonyerdő nagy látogatottsággal bíró többi túraútvonalára is kidolgozhatunk, egyéb témakörökben. Emellett a reményeink szerint hamar népszerűvé váló kezdeményezés megvalósításához akár más erdőgazdaságok is kedvet kaphatnak – fogalmazott Varga László.

Varga László kiemelte: szeretnék, ha minél többen kipróbálnák, tesztelnék a Bakonyerdő Zrt. első túranavigációs applikációját Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az innovatív fejlesztés hivatalos bemutatóján Bálint Ágnes, egy mérnöki tevékenységet és műszaki tanácsadást végző budapesti cég ügyvezető-igazgatója is kipróbálta a Betyárvilág túra applikációt, ami elmondása szerint a gyönyörű bakonyi környezetben történő kirándulással együtt nagy élményt jelentett számára. Zsigmond Eszter, a Bakony-Balaton TDM ügyvezető-igazgatója a tapasztalatait összegezve rámutatott, ezzel az alkalmazással könnyen meg lehet szólítani a virtuális világba született gyerekeket, akik megismerhetik a körülöttük lévő világ értékeit, például a természeti környezet szépségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában