elismerés

2021.01.08. 07:00

Jó háttér nélkül nem működne – Terebesi József kapta a Veszprém Megye Időskorú Önkéntese díjat

Nehezen kapok levegőt a meghatottságtól, mert nekem senki nem súgta meg, hogy ilyen örömben lesz részem – mondta a Naplónak a pápai Terebesi József, aki 2020-ban kiérdemelte a Veszprém Megye Időskorú Önkéntese díjat.

Juhász-Léhi István

Terebesi József átvette a Veszprém Megye Időskorú Önkéntese díját Varga Endrétől, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnökétől Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A jelölést harminc év kitartó munkájának elismeréseként kezdeményezte a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület. A díjazott negyedszázadon át volt a Bakancsos Természetjáró Kör vezetője, ám visszavonulása óta is aktívan részt vesz a csoport munkájában, töretlen kedvvel szervezi a túrákat. Elhangzott: harminc éve biztosít kétheti rendszerességgel tartalmas és egészséges kikapcsolódási lehetőséget a kör tagjai számára, tevékenységét a természet szeretete és a mások számára nyújtott önzetlen segítségnyújtás vezérli.

Munkásságához tartozik a túravezetésen kívül a helytörténeti emlékek felkutatása és a túratársakkal való megismertetése.

Terebesi József a túravezetésen és a helytörténeti tevékenységen kívül nagy gondot fordít a régi túratársak emlékének őrzésére. Emlékoszlopot készített, melyet a régi Textiles Turistaház udvarán állítottak fel Döbröntén. Nagy kiállítási anyagot és történeti dokumentációt rakott össze a kör harminc éves tevékenységéről, illetve minden évben hatalmas anyaggal vett részt a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ alkotó közösségek kiállításán.

– Harminc évvel ezelőtt a megyébe hoztak sorkatonai szolgálatra, majd itt találtam meg életem párját és Pápán ragadtam – mesélte lapunknak Terebesi József, aki annak idején géplakatos-esztergályosként a helyi textilgyárban helyezkedett el, ahol bekerült a gyár túracsoportjába. Megemlítette Gáti Lászlót, akitől – mint mondta – elleste a túravezetés csínját-bínját, ami nagyon megtetszett neki.

Terebesi József átvette a Veszprém Megye Időskorú Önkéntese díját Varga Endrétől, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnökétől
Fotó: Penovác Károly/Napló

A rendszerváltozáskor megszűnt a gyár, ezért nevet kellett változtatnia az egyesületnek: néhány név és év után jutottak el a Bakancsos Természetjáró Körhöz, melynek törzshelye a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ volt. A harminc esztendő emlékére Terebesi József Döbröntén saját kezűleg állított egyfajta turista-emlékoszlopot. Minden évben január utolsó szombatján van a természetjárók napja, amelyet szintén a Bakancsos Természetjáró Kör talált ki, akkor emlékeznek meg Gáti Lászlóról is.

– Mindig megkérdezik tőlem, hol érzem jól magam. Erre azt szoktam mondani, hogy ott, ahol éppen vagyok. Ha a Rám-szakadékban, akkor ott, ha Döbröntén, akkor meg ott – fogalmazott Terebesi József. Örömmel elevenítette fel a döbröntei vár 650. évfordulóját 2017-ben, amikor kiállítást szerveztek a helyi művelődési házban írásos és tárgyi emlékek sokaságának bemutatásával.

– Jó háttér nélkül nem működne mindez, ezért itt szeretném megköszönni a feleségemnek, aki a hátországot biztosítja – hangsúlyozta Terebesi József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!