tartsuk be a szabályokat

2018.05.09. 07:37

Tűzgyújtás a szabadban – csak körültekintően!

Veszprém megyében a szabadtéri tüzek jelentős része valamilyen emberi tevékenység miatt történik, ezért fontos, hogy mindenki megismerje és betartsa a szabadban történő tűzgyújtás alapvető szabályait, hangsúlyozta a témát érintő kérdésünkre Helt Ákos hadnagy, a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kovács Erika

A szóvivő kiemelte, a tavasz, illetve a nyár beköszöntével egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket a természetben töltik. Legyen szó egy kirándulással egybekötött szalonnasütésről, vagy a kert gondozásáról. Az alapvető tűzvédelmi szabályok betartása minden esetben kiemelten fontos, hiszen csak ezekkel kerülhetők el az akár több száz hektárnyi területet megsemmisítő szabadtéri tüzek.

-Az említett évszakokban a tüzek továbbterjedéséhez hozzájárulhatnak az elszáradt növényi részek, a száraz aljnövényzet, és az erős szél is. Ezeket a tényezőket a körültekintően végzett szabadtéri tűzgyújtásnál mind-mind figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy ne okozzunk komoly károkat, fogalmazott Helt Ákos.

Hozzátette, a szabadban történő tűzgyújtás előírásait jogszabályok, törvény, illetve kormányzati-, miniszteri-, és önkormányzati rendeletek rögzítik. Ezek szerint általában tilos szabadtéren égetni, kivéve, ha azt jogszabály külön lehetővé teszi. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi, kerti hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet engedélyezi. Előzetesen engedélyeztetni kell az elsőfokú tűzvédelmi hatósággal a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel. összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetéssel történő megsemmisítését, de a külterületen végzett 1-2 négyzetméteren történő növényi hulladék égetése nem minősül ilyennek.

Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett. Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály, vagy hatósági döntés megengedi. A jogszabályoktól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzgyújtási bírságot vonhat maga után. A tűzgyújtási tilalmat fokozottan tűzveszélyes időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével rendelhet el. A szóvivő aláhúzta, a témában további információkat az érdeklődők a katasztrófavédelem honlapjáról olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában