Külföld

2009.08.30. 09:13

Rendőrújoncok elleni öngyilkos merénylet a pakisztáni Szvat-völgyben

Iszlámábád - Legalább 14 rendőrújoncot rántott magával a halálba egy öngyilkos merénylő vasárnap a pakisztáni Szvat-völgyben - közölte egy tartományitisztségviselő.

MTI

Ez volt az egyik legtöbb áldozatot követelő terrorcselekmény a térségben azóta, hogy a hadsereg a nyár közepén visszaszerezte az ország északnyugati részén található völgy ellenőrzését a táliblázadóktól. 

A merénylő a legjelentősebb szvat-völgyi város, Mingora rendőr-főkapitánysága mellett hozta működésbe a magára öltött robbanószerkezetet, egy nappal azután, hogy a hadsereg egy öngyilkos merénylőkkiképzésére "szakosodott" szvat-völgyi tábor megsemmisítéséről számolt be. 

Az épület közelében az újonnan szervezett települési rendőrség újoncai gyakorlatoztak éppen, amikor a fanatikus támadó megközelítette őket, és felrobbantotta magát - mondta el az Észak-nyugatiHatárvidék tartományi tájékoztatási minisztere, Mian Iftikar Huszein. 

A helyszíni televíziós tudósítások képsorain látszott, ahogy a rendőrök összegyűjtik a detonáció által szétszaggatott holttesteket a kapitányság épületénél, amely ellen az elmúlt hónapokban már kéthasonló támadást is elkövettek. Helyi kórházi források szerint a merényletnek további nyolc súlyos sebesültje van. 

A pakisztáni hadsereg az utóbbi időben arról számolt be, hogy helyreállítja a biztonságot a Szvat-völgyben és a környező vidékeken, miután áprilisban indított háromhónapos hadjárattalvisszaszerezte a térség fölötti ellenőrzést a tálib lázadóktól. Az öngyilkos merényletek és összecsapások azonban azóta is folytatódtak, s a tartományi tájékoztatási miniszter szerint ez "várható volt" a nagyszabású hadműveletek után. 

Csütörtökön szintén öngyilkos merénylő robbantott Pakisztán északnyugati részén, az afgán határ közelében. Akkor 22 ember vesztette életét, többségükben határőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!