Külföld

2009.09.09. 17:58

Rasmussen: a gyors afganisztáni kivonás nem megoldás

Washington - A gyors afganisztáni csapatkivonás nem megoldás a NATO számára, az ottani növekvő politikai és biztonsági gondok ellenére sem - mondta Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetségi főtitkára szerdán az amerikai Norfolkban.

MTI

"Mindaddig Afganisztánban kell maradnunk, amíg szükséges, és maradunk is, amíg szükséges" - jelentette ki.
    
Bár a háborús erőfeszítések nem járnak olyan gyors eredménnyel, mint azt néhányan remélték, de a táliboknak nincs esélyük arra, hogy újra hatalomra kerüljenek, és a terroristák sem találnak menedéket, ahonnan fenyegethetnék a világot - mondta a főtitkár.
    
Úgy fogalmazott, hogy az afganisztáni küldetésről folyó nyilvános vita "rossz irányt vett", valószínűleg azért, mert a tálib támadások áldozatokat követelnek a szövetséges erők körében.
    
Azt mondta, aggodalmat keltenek azok az állítások, amelyek szerint az augusztus 20-i afgán elnökválasztáson csalások történtek. Sokan, sok országban úgy érzik, a NATO nem tud elég gyors haladást elérni - mondta.
    
A NATO-küldetés bírálói szerint a NATO-légicsapások polgári áldozatai és az elnökválasztásokon elkövetett tömeges visszaélések aláássák a Nyugat által támogatott kabuli kormány legitimitását.
    
Rasmussen szorgalmazta, hogy az afgán kormány vállaljon nagyobb szerepet a biztonság, az egészségügy, az oktatás és a fejlesztés terén.
    
Leszögezte: bár a nyugati katonai küldetés nehéz és költséges, a 28 országból álló védelmi szövetségnek sokkal nagyobb árat kellene fizetnie, ha a csapatok távoznának Afganisztánból. Nem engedhető meg, hogy Afganisztán merényleteket tervező terroristák gyűjtőhelyévé váljon, Pakisztánban és Közép-Ázsiában bizonytalanság legyen úrrá, és a szélsőségesek világszerte felbátorodjanak. Megítélése szerint a NATO-küldetés sikere alapvetően fontos Afganisztán, a térség és az észak-atlanti szövetség biztonsága szempontjából.
    
Az Afganisztánban harcoló nemzetközi haderő nagyjából kétharmada a NATO kötelékében szolgál.
    
Rasmussen abból az alkalomból látogatott a NATO Szövetségi Átalakítási Parancsnokság (ACT) központjába a virginiai Norfolkba, hogy annak élén történelmi parancsnokváltás történt. James Mattis amerikai tengerészgyalogos altábornagyot Stéphane Abrial, a francia légierő tábornoka váltja. A NATO 60 éves történetében először fordul elő, hogy egy észak-amerikai NATO-parancsnokságnak nem amerikai tábornok áll az élén. Az ünnepségre a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó hangáröblében került sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!