Külföld

2010.05.04. 10:55

Görög válság - Transzparens az Akropoliszon

Athén - A gazdasági megszorító intézkedések ellen tüntetők egy csoportja az athéni Akropolisz falaira feszített ki transzparenseket kedden, miközben sztrájkok kezdődtek szerte Görögországban.

MTI

A Görög Kommunista Párt körülbelül száz szimpatizánsa hajnalban lefűrészelte a lakatokat a fellegvár kapuiról, behatoltak a területre, majd "Európa népei, lázadjatok fel!" feliratú transzparenseket feszítettek ki a Parthenónhoz közeli falszakaszon, egy görög és egy angol nyelvűt. A tüntetők vörös zászlóval a kezükben álltak Pallasz Athéné temploma mellett. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem avatkozott be. A demonstrálók a turistákat nem akadályozták semmiben.

"Ez egy Európa népeinek szóló üzenet. Az embereknek ugyanolyan gondjaik vannak mindenütt. Szervezett tüntetésekkel tehetünk a saját sorsunkért, hogy ne az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap irányítsa életünket" - jelentette ki az egyik tüntető, a kommunista párt egyik tisztségviselője.

Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy a kormány négy év alatt, 2014 végére a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá kívánja leszorítani államháztartási hiányát. Ennek érdekében a nemzetközi partnerekkel kötött megállapodáshoz kötődő program a következő években összesen 30 milliárd eurós további megtakarítást ír elő. A szigor jegyében befagyasztják a nyugdíjakat és a fizetéseket az állami szektorban, illetve nem lesz 13. és 14. havi juttatás. Jeórjiosz Papandreu miniszterelnökhöz hasonlóan megerősítette, hogy a lakosságra a közeljövőben nagy erőfeszítések, áldozatok várnak, de ez elengedhetetlen "az ország megmentéséhez".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!