Külföld

2012.03.22. 10:06

Toulouse-i lövöldözés: a titkosszolgálatok a felelősek?

A francia külügyminiszter szerint "fényt kell deríteni arra", hogy a titkosszolgálatok követtek-e el hibát a Toulouse-ban és Montaubanban elkövetett merényletek feltételezett tettesének megfigyelése során.

MTI

"Megértem, hogy felmerül a kérdés, vajon történt-e hiba vagy sem. Miután én nem tudom, hogy volt-e hiba, és nem is tudom megmondani, hogy milyen hiba lehetett, fényt kell az egészre deríteni" - fogalmazott csütörtökön Alain Juppé az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

Arra a kérdésre, hogy a francia titkosszolgálatok miért nem szentelnek több eszközt az alig tucatnyi franciaországi dzsihádista állandó megfigyelésére, a miniszter azt válaszolta: az illetők mind "ellenőrzés alatt állnak", Mohamed Meraht, a feltételezett tettest például "a közelmúltban hallgatták ki a titkosszolgálatok".

Ezzel egyidőben Claude Guéant belügyminiszter az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: a belső elhárítás számos, a radikális iszlámhoz tartozó személyt figyel meg. "Véleménynyilvánításért, szalafista gondolatok kifejezésért senkit nem lehet bíróság elé citálni" - fogalmazott Guéant.

A miniszter még szerdán elmondta, hogy Meraht évek óta megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok szélsőséges nézetei miatt, s 2011 novemberében, miután Afganisztánból hazatért, ki is hallgatták, de akkor fotókkal bizonyította, hogy "turistaként" járt az ázsiai országban. Guéant szerint semmi nem utalt arra, hogy terrorcselekményekre készült.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke napok óta a francia hatóságok felelősségét feszegeti "a zöld fasizmus" veszélyének növekedésében Franciaországban.

A francia médiában szakértők részvételével szerda óta vita folyik arról, vajon megfelelő módon ellenőrzik-e a titkosszolgálatok a iszlamista radikálisokat, illetve arról, miért nem tartóztatták le Meraht gyorsabban, már az első merényletek után. A nyomozásról kiszivárgott részletek szerint ugyanis a neve már a katonagyilkosságok után felkerült a potenciális gyanúsítottak listájára, de másokkal ellentétben, őt nem hallgatta ki a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!