Külföld

2010.08.09. 11:36

Észak-Korea tüzérségi tüzet nyitott a dél-koreai hadgyakorlat térségében

Szöul - Az észak-koreai tüzérség több sorozatnyi lövést adott le hétfőn a Sárga-tengerre abban a térségben, ahol Dél-Korea éppen befejezett egy haditengerészeti gyakorlatot.

MTI

A száznál is több lövés dél-koreai katonai források szerint alig fél órával később dördült el, mint hogy az ötnapos hadgyakorlatot lefújták. A lövedékek a félsziget nyugati oldalán, a tengeri határvonaltól északra csapódtak a vízbe, s nem okoztak kárt.

Ez ugyanaz a térség, ahol márciusban elsüllyedt egy déli hadihajó, a Cshonan, amelyet egy nemzetközi szakértői bizottság szerint északi torpedó talált el. Phenjan ezt tagadja, de az igen súlyos incidens miatt a térségben nagy a feszültség.

A jelentős nagyságú haditengerészeti gyakorlaton a Dél a tengeralattjáró elhárításra fektette a hangsúlyt. Részt vett benne 29 hadihajó, ötven harci repülőgép és 4500 katona. Észak-Korea a gyakorlatot a déli invázió főpróbájának minősítette, és megtorlással fenyegetőzött. Egy déli szakértő szerint a tüzérségi tűzzel Phenjan azt jelezte, hogy készültségben áll minden eshetőségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!