Külföld

2009.09.16. 16:45

Magyar-szlovák - Vollebaek: a nyelvtörvény nem ellentétes az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy jó

Pozsony - Knut Vollebaek szerint a szlovákiai államnyelvtörvény módosítása nem ellentétes ugyan az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy a jogszabály jó.

MTI

"Ez nem jelenti azt, hogy a törvény jó, de egy olyan törvény, amelynek esetében törekedni lehet arra, hogy helyesen alkalmazzák" - jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa szerdai sajtóértekezletén Pozsonyban.

Vollebaek úgy vélte: részletes és kötelező jellegű végrehajtási utasításokkal el lehet érni, hogy a törvénynek ne legyen negatív hatása a kisebbségekre. Ugyancsak nagyon fontosnak minősítette, hogy a törvény alkalmazása ne legyen önkényes. Szükségesnek vélte továbbá, hogy a végrehajtási utasítások kidolgozásába a kisebbségeket is bevonják, s hogy a folyamat átlátható legyen. "Hasznos lenne, ha a végrehajtási utasításokért a kormány vállalná a felelősséget" - jegyezte meg.

A főbiztos azt mondta, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosítása ellentétes reakciókat váltott ki, egyebek között olyat, hogy kedvezőtlen hatása lesz a kisebbségekre.

"A bírálatok némelyike korrekt és építő szellemű volt, más kritikák félrevezetőek és túlzóak voltak" - fejtette ki Vollebaek.

Az EBESZ képviselője a nyelvtörvény kapcsán kialakult magyar-szlovák vitában nagyon fontosnak, s bizonyos  előrelépésnek nevezte a két kormányfő, Bajnai Gordon és Robert Fico múlt heti szécsényi találkozóját. Kifejezte meggyőződését, hogy Pozsony és Budapest közös erőfeszítéssel megoldja a felmerült problémákat. Ismételten úgy fogalmazott, hogy szlovák belügyről van szó.

A főbiztos kérdésre válaszolva kifejtette: tisztségéből eredően nem kérheti a kilátásba helyezett szankciók megszüntetését. "Nem gondolom, hogy jó, ha vannak szankciók, de ez nem törvénytelen" - jegyezte meg. Hozzátette: csak azt a kérdést tudja feltenni, hogy politikailag mennyire bölcs dolog a büntetés.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szintén pozitívan értékelte a kormányfők megállapodását. "A közös nyilatkozat kulcsfontosságú megállapítása, hogy mindkét fél elfogadja az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának a nyelvtörvénnyel kapcsolatos ajánlásait" - húzta alá a sajtóértekezleten Lajcák.

Közölte, hogy szeptember 25-én Pozsonyban összeül a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság, s részletesen foglalkozni fog a vitás kérdésekkel.

Lajcák, illetve Marek Madaric kulturális miniszter a sajtóértekezleten több ízben is azt állította, hogy a magyar fél a nyelvtörvény módosításának elfogadása óta "brutális, hazug és példátlanul durva kampányt" folytatott a jogszabály, illetve Szlovákia ellen.

"A nyelvtörvény európai, s európai lesz az alkalmazása is" - szögezte le újságírók előtt a szlovák diplomácia vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!