Külföld

2009.09.09. 11:56

"Öngyilkos" kiállítás Németországban

Berlin - Rendhagyó kiállítással hívják fel a figyelmet fiatal német egyetemisták az öngyilkosság jelenségére Berlin központjában. Az elhallgatott téma az öngyilkosság megelőzésének napja, szeptember 10. előtt került terítékre Németországban, ahol évente mintegy kilencezer ember vet önkezével véget életének.

MTI

A művészhallgatók nagy fekete betűkkel a Selbsttötung (öngyilkosság) szót vésték fel régi ajtókra és kapukra, a szöveggel ellátott ajtók az életből való önkéntes kilépést jelképezik. A kiállítás célja, hogy az öngyilkosság jelenségét tudományos-művészi környezetben tárják a nyilvánosság elé. A berlini Charité területén, a parkban elhelyezett ajtók azoknak az emlékét őrzik, akik saját kezükkel vetnek véget életüknek. A Sterben wollen (Halált akarni) címet viselő kiállítás "gondolkodási teret" ad a tabutémának számító jelenségről.
    
A Humboldt Egyetem etnológiai intézete és a berlini Művészeti Egyetem közreműködésében készült kiállítás előkészítőit az is érdekelte, hogy a média és a társadalom miként tárgyalja az öngyilkosság témáját. A rendhagyó tárlat célja, hogy az ajtókon álló szövegeket elolvasó embereket gondolkodásra bírják. Az egyik "kijáraton" egy 19 éves fiatalember búcsúüzenete olvasható a harmincas évekből. "Tökéletesen látom, hogy rossz ember voltam. Nincs erőm jobbá válni. A legjobban én utálom magam" - írta a fiú, aki homoszexualitása miatt nem érezte magát elfogadottnak. 
    
Az öngyilkosság körüli értetlenséget ábrázolja, hogy az egyik ajtón vicc is helyet kapott. "A tragédia, a dráma és az abszurd gyakran kerülnek közel egymáshoz" - mondta Falk Blask etnológus. A tárlat október 9-ig várja a látogatókat.
    
A wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint Németországban minden századik ember dönt az öngyilkosság mellett. "Nem beszélnek a jelenségről, pedig az öngyilkosság igen előkelő helyen szerepel a statisztikákban" - mondta Stefan Rübenach szakértő. Mint arra a krízisszolgálatok is felhívják a figyelmet, a döntés nem függ a kortól, képzettségtől, hivatástól vagy a jövedelemtől. A legtöbbször családi gondok, magány, betegségek és fájdalom a kiváltó ok. Az öngyilkosokon eluralkodik az az érzés, hogy életük nem folyhat tovább ugyanabban a mederben, bár az elkövetők gyakran nem akarják valóban a halált, a nők jellemzően hagynak "menekülési útvonalat" - emelik ki a megelőzéssel foglalkozó társaság szakértői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!