Kultúra

2009.11.09. 09:20

Kézfogás-találkozó az apátságban

Tihany - Az idén 15. alkalommal rendezték meg a hétvégén az egyházi iskolás öregdiákok és a keresztény pedagógusok regionális találkozóját a bencés apátságban.

Toldi Éva

A hagyományos Kézfogás-találkozón most is több százan gyűltek egybe az apátsági templomban piarista, ciszterci, ferences, bencés öregdiákok, valamint egykori növendékek, akik az angolkisasszonyoknál, az orsolyita, az irgalmas nővéreknél tanultak.
       
Az idei találkozón bemutatkozott a Magyar Katolikus Rádió (MKR) is, értékes kiadványaikból (könyv, cd-lemez) bárki vásárolhatott.

Elhangzott: az MKR minden műsorával a közjót igyekszik előmozdítani, s ilyen értelemben teljesen közszolgálati rádiónak tekinti magát.

Vendége volt az ünnepnek dr. Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspök, aki köszöntésében kiemelte: az egyházi iskolák olyan emberekké nevelték a fiatalokat, hogy azok az örök értékekben megerősödve felnőttként maguk is nevelőkké váltak mindazon területeken, ahová az élet állította őket.
       
A hagyományos lelki ráhangolódás jegyében dr. Tardy János - aki helyettes államtitkárként legtöbbször ellenszélben képviselte a természetvédelem ügyét, 12 esztendőn át szolgált a közigazgatásban - a magyar föld természeti örökségéről tartott vetített képes előadást.

Az embert körülvevő természetért, a teremtett világért, mely létünk és jövőnk alapja, valamennyien felelősek vagyunk, hangsúlyozta.

Sajnos az elmúlt évtizedben az úgynevezett paradigmaváltás megpróbálta ennek a súlyát relativizálni, akkor, amikor az érzelmek, a hit, a tudomány ellenében a természetből kiaknázható közvetlen haszon elvét állította  első helyre – a "fenntartható fejlődés" elvét hangoztatva. 

Tardy gyönyörű képeket vetített természeti szépségeink, értékeink (Ipolytarnóc, Szilvásvárad, úrkúti karszt, Aggtelek ), nemzeti épített örökségünk (Mátraverebély-Szentkút, Panonhalma, Tihany) gazdagságát szemléltetve, s  közben rámutatott, milyen veszélyeknek vannak kitéve védett területeink, hazánk növény- és állatvilága, s hogy hova vezet az az út, amely kizárólag a gazdasági érdekekre koncentrál.

A találkozón átadták a Keresztény Szülők Alapítvány idei (az egy százalékokból származó) támogatásait az egyházmegyében működő iskoláknak, óvodáknak, majd a tetőtérben kerekasztal-beszélgetés kezdődött Udvardy püspök és Tardy János részvételével, melyet Szikora József, az MKR szerkesztőségvezetője vezetett.
       
A találkozó szentmisével zárult.
       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!