Kultúra

2010.12.27. 10:53

Tempevölgy: a Quasimodo-költőversenyről és Szálinger Balázs fődíjas költeményéről

Balatonfüred - Az idei Quasimodo-emlékdíjas költő verse is szerepel a város irodalmi, művészeti folyóiratának új számában. A Tempevölgy idei negyedik számának minapi bemutatóján ennek apropóján beszélgetett Szálinger Balázzsal Cserép László a Vaszary-villában rendezett esten.

Martinovics Tibor

Szálinger Balázs a füredi költőverseny fődíjasaként néhány hete az UNESCO meghívására Párizsban járt, erről így vallott az 1978-ban született, József Attila-díjas költő, aki rockzenekritikus és színházi szerző és író is.
 
-  Néhány napot töltöttem a francia fővárosban. Párizs olyan, mint egy szép, ízlésesen felöltözött nő, akivel nem tudnék igazán sokat kezdeni. A találkozások, az ottani irodalmi estek viszont emlékezetesek számomra  mondta a költő, akiről kiderült, kifejezetten kerüli a nyilvános szerepléseket, ellenben megrögzött futballrajongó, akinek Szilveszteri kabaré című művét próbálják most éppen a kolozsvári színházban.
 
A folyóiratról maga a Tempevölgy szerkesztője, Praznovszky Mihály beszélt, aki kiemelte, a periodika minden száma egy-egy vezérfonalra épül, a most megjelent szám jelentős terjedelemben foglalkozik a Quasimodo-költőversennyel, több díjazott verset is közöl, Péntek Imre pedig Szálinger Balázs Halott porokból mindenféle úrnő című fődíjas költeményét elemzi. Az esten bemutatták a Tempevölgy-könyvek harmadik kötetét. A Hármaskönyv DürerFilepNémeth című könyvben Filep Sándor festőművész Dürer metszetei nyomán készített tusrajzai- hoz Németh Attila költő írt verseket.

 - A könyvben nem reflektálunk Dürerre, egyszerűen csak lerajzoltam a metszeteit, mert régóta izgattak, utána meg azt gondoltam, milyen jó lenne együtt látni ezeket a rajzokat, és megkértem Attilát, írjon hozzájuk verseket. Az már az alkotás misztikus része, ahogy ezek a képek beindították a költőt vélekedett Filep Sándor, a kötet egyik társszerzője.
 Az esten közreműködött Bánó Veronika zongorán, Rábaközi Rita énekelt.


- Nem tudom, hogy alanyi költő vagyok-e, irodalomtörténetileg nem vagyok képzett költő, jogot tanultam. Arról írok, ami foglalkoztat. Hol a foci, hol a popzene, hol meg a kabaré - mondta Szálinger Balázs a Tempevölgy irodalmi, művészeti folyóirat idei negyedik számának bemutatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!