Kultúra

2011.10.12. 16:15

Érdi Tamás elbűvölte közönségét

Veszprém - Liszt Ferenc életének egy-egy részletéből és műveiből nyújtott hangulatos ízelítőt Érdi Tamás zongoraművész a minap a megyei könyvtárban.

Szabó Zsuzsanna

Vajon lehet-e szebb alkalmat találni a kétszáz éve született zeneszerzőről való megemlékezésre, mint Érdi Tamás vasárnap délutáni őszi hangulatú zongorakoncertje? Felemelő módon játszotta a kiválasztott darabokat, s mellette élvezetesen, sok humorral anekdotázott Liszt hihetetlenül gazdag életútjáról.

A Prima Primissima-díjas zongoraművész elbeszéléséből tudhatta meg például a közönség, hogy a fiatal Liszt Ferenc hogyan bűvölte el az akkor már az emberektől is idegenkedő, visszavonultan élő Beethovent. Vagy azt, hogyan viccelte meg a közönségét egy ízben a zseniális magyar zeneszerző, amikor sötétben játszotta el Chopin egy noktürnjét, oly tökéletesen, hogy még a műértő hallgatóság is úgy vélte, Chopin játszott.

Érdi Tamás a zenei részt Liszt 1877-ben komponált Villa d'Este szökőkútjai című művével kezdte. A lágy, a szökőkút vizének csobogását idéző dallamok lágyan ringatták el a kora őszi, hideg napsütésben - üvegen keresztül - sütkérező hallgatóságot.

A Liszt Ferenc életét felvillantó prózai részeket és a kellemes zenei akkordokat jó ütemben váltogatva hallhatta és csodálhatta a közönség. Az igazi zenei élményt nyújtó koncertet az előadás végén a lelkes közönség vastapssal, ez utóbbit pedig a művész több bravúros ráadás darabbal hálálta meg.

Érdi Tamás zongoraművész egy hibás inkubátorkezelés következtében vesztette el látását. Gyakorlásai során nem Braille-kottából, hanem egyéni módszerrel sajátítja és játssza el a műveket. Már tizenhét esztendőseen felvételt nyert a bécsi Zeneakadémiára, tanult Párizsban, játszott Amerikában, a Torontói és az Izlandi Szimfonikusokkal pedig fellépett a Carnegie Hallban. 2008-ban Junior Prima-díjat, 2010-ben pedig Prima Primissima-díjat nyert. 2006 óta a Faluról falura - Barangolás a művészetekben programsorozattal lép fel Veszprém megye hátrányos helyzetű kistelepülésein.

Idén januárban a soros EU-elnökség idején a kormány felkérésére ő népszerűsítette Európában Liszt Ferenc muzsikáját. Tanítómestere Vásáry Tamás.

 

Tömeg a könyvtárban

Érdi Tamás zongorakoncertjét az október 3-9. között zajló Országos könyvtári napok keretén belül rendezték meg a megyei könyvtárban. A zárónapi Könyves vasárnap rendezvényein eddig soha nem látott tömeg vett részt. Az intézmény munkatársai csak vasárnap délután 2500 látogatót regisztráltak, ebből 284-en új beiratkozók, valamint 613 tagságát meghosszabító könyvbarátot számláltak. Az amnesztiával összesen 31-en éltek. A csúcsdöntő napon a könyvtár 34 munkatársa - önkéntes munkában - megfeszített tempóban dolgozott és fogadta a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!