Kultúra

2016.01.22. 12:39

Kitelepítésnek álcázott deportálás volt - A magyarországi németség kiűzetésére emlékeztek a megyei levéltárban

Veszprém – Az idő csak meghozza az igazságot. Ahogyan ennyi évtized múltán az 1956-os ellenforradalomról is kiderült, hogy forradalom és szabadságharc zajlott, mára, hetven év múltán azt is lehet tudni, hogy a hazai németség 1946–48 közötti kitelepítése valójában kiűzetés volt.

Őrsi Ágnes

Magyarországról csaknem kétszázezer embert, mint valami bűnözőréteget távolítottak el családjától, hazájától, vagyonától. Most is hihetetlen, hogy akik a második világháborúval kapcsolatban szembesültek a náci deportálásokkal, hogyan tudták pár hónapon belül megtenni ugyanezt, ugyanannyira ártatlan, ám más népcsoportokhoz tartozó békés polgárokkal? Mert a helyzet a szomszédságban ugyanez volt, a felvidéki magyarokat ugyanúgy „kitelepítették”, mint a mi németjeinket.

–  Veszprém megyében 47 községből a németség, a svábok negyven százaléka, mintegy tizenháromezer ember veszett el – idézte a szomorú statisztikát köszöntőjében Boross István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója. Utalt rá, hogy a levéltár a nemzet emlékezetének őrzőhelye, így hát feladatai között a múlt feltárásában az olyan szomorú eseményeket is kutatniuk kell, mint a németség hetven évvel ezelőtti kiűzetése volt. A rendkívül nagy érdeklődéssel kísért, méltóságteljes megemlékezést közösen szervezte a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége és a megyei levéltár. Az ünnepélyes alkalomra a nemzetiségi önkormányzat négy kötetben jelentette meg daloskönyvét, és krémszínű kötésben, multimédiás melléklettel, kiváló németséggel jelent meg a Wandel durch Migration című, több nemzet szerzője által összeállított könyv, amelyet Schell Csilla, a Freiburgban élő, magyar származású kutató mutatott be. Az esten Navratyil János harmonikakísérete mellett fellépett a Deutschklub, a kitelepítésről mondott verset Pálfi Zsófia, a Lovassy László Gimnázium tanulója. A megyei német önkormányzat elnöke, Heilig Ferenc azzal zárta a találkozót, hogy feladatunk a kincseket, amiket őseink hordoztak, megmenteni a gyerekeinknek. A többes szám igen sokunkra vonatkozhat, hiszen, ha jobban megnézzük a családfát, szinte mindenütt találunk német, sváb ágakat. A tudományos igényű kutatást pedig az az együttműködési megállapodás garantálja, amit ez alkalommal írt alá Boross István, a levéltár igazgatója és Heilig Ferenc elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!