Kultúra

2014.09.07. 12:48

Díjazták a Quasimodo Költőverseny legjobbjait

Az erdélyi költő, prózaíró, szerkesztő Orbán János Dénes kapta idén a Quasimodo Költőverseny nagydíját, különdíjat pedig egy Budapesten élő költő, író számos kisregény és dráma szerzője érdemelte idén.

Prevics Éva

Az idei költőversenyre kétszáz pályázat érkezett, melyeket hagyományos módon hét tagú nemzetközi zsűri bírált el.

Számos tehetséges költő, kiemelkedő alkotásokkal nevezett idén is a 22. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre. Az öt magyar és két olasz zsűritag döntése értelmében a nagydíjat Orbán János Dénes Guarino Salutem című műve kapta, különdíjban Weiner Sennyey Tibor részesült Heraklion című verséért. Átadtak egy életműdíjat is, melyet a 80 éves Kalász Márton kapott. 10 másik pályázó munkáját oklevéllel ismerték el.

Orbán János Dénes Kolozsváron szerzett magyar-angol szakos diplomát, majd bölcsésztanulmányait Szegeden és Bécsben egészítette ki. Volt az Előretolt Helyőrség főszerkesztője, az Irodalmi Jelen, az Erdélyi Híradó Kiadó szerkesztője később pedig igazgatója. 2006 áprilisától az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke. 41 évesen számos kötete és kitüntetése van. Sikeres írói és szerkesztői pályája mellett egy kolozsvári kávéház és egy étterem tulajdonosa.

 

Weiner Sennyey Tibor költő, kisregény és drámaíró. A Budapesten élő 33 éves fiatalember rendszeresen publikál. jelentős munkája, hogy Békássy Ferenc írásait gyűjtötte össze majd kiadta. Szeret utazni, Indonézia, Jáva és Bali szigetén töltött hónapokat, élményeiből aztán még több remek alkotás született. Saját bevallása szerint gyermekkorától ír verseket, legnagyobb hatással Petőfi Sándor művei voltak rá.

Kalász Márton Kossuth – díjas, kétszeres József Attila – díjas költő, műfordító, egyetemi tanár. Idén 80 esztendős. A Magyar Művészeti Akadémia tagja. Volt népművelési- előadó, rádió-riporter, tíz éven át pedig az Európai Könyvkiadó szerkesztője. A rendszerváltozás után a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ igazgatója, majd a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. Budapesten él. A Magyar Írószövetség elnöki székét is elfoglalta, öt éve pedig a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A Balatonfüreden a Vaszary Villában vasárnap jelentették be a díjazott költőket és alkotásaikat. A nyertes műveket a Tempevölgy folyóirat legújabb számában bárki elolvashatja.

A Salvatore Quasimodo irodalmi emlékdíjat Balatonfüred Város Önkormányzata alapította huszonkét évvel ezelőtt. Az elismerést a Salvatore Quasimodo Alapítvány kuratóriuma ítéli oda a Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Költőtalálkozó legjobbnak ítélt verséért. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. A Salvatore Quasimodo-emlékdíj mellett Salvatore Quasimodo-különdíjakat is kiosztanak, a díjazott verseket pedig olasz nyelvre is lefordítják.

A szicíliai származású költő, műfordítót, a második világháború utáni költészetéért irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. Többször járt Magyarországon 1961-ben Balatonfüreden gyógykezeltette magát és több versében is a balatoni tájról és Füredhez kötődő érzelmeiről írt. Fát is ültetett a Balaton-parti sétányon.

 

Divat lesz a verselés?

A versek népszerűsítéséért hirdetett amolyan kulturális forradalmat egy világutazó irodalomtanár Szabó Balázs is, akinek a hatására tömegek osztják meg kedvenc versüket a facebook-on, ugyanerre kérve ismerőseiket . A legtöbben pedig eleget tesznek a felkérésnek. Jóval többen böngésztek verseket az utóbbi időben, mint korábban - ez derül ki a Google Trends jelentése alapján – írja a blogjában Klausz Melinda közösségi-média szakértő. Egy átlagos napon a vers szóra négy, a versek szóra pedig a felhasználók nyolc százaléka keres rá.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun mellett Veszprém megye a legszorgalmasabban verselő megyék között van. A legnépszerűbbek a magyar versek és szerelmes művek, a felhasználók legtöbbször idézett költői pedig Ady Endre, József Attila és Petőfi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!