Kultúra

2015.09.22. 18:23

Gálaest és körözöttes kifli - Emeletenként más-más értéket tárt a közönség elé Alsóörs

Veszprém - A Hangvilla színházterme teljesen megtelt, fiatalok, idősebbek, alsóörsiek és veszprémiek is kíváncsiak voltak a bemutatkozó gálaestre szombaton.

Kekk Sára

Gyönyörű furulyajátékkal nyitották meg az alsóörsiek bemutatkozó estjüket, két alsóörsi diák, Mórocza Fanni és Sebestyén Máté tanáraik, Körmendy István és Horváth Dénes kíséretével kezdték meg a gálaműsort. A zene hangjait követően a bemutatkozó Alsóörs nevében Ferenczy Gáborné, az IKSZT vezetője köszöntötte a megjelenteket és rajtuk keresztül szimbolikusan egész Veszprémet, majd átadta a szót a polgármesternek. Hebling Zsolt beszédében kiemelte, Albrecht Sándor helytörténész kezdeményezésére szervezték meg a programot, ahogy már tíz évvel korábban a Veszprémi Városi Művelődési Központban is. Meghitt vallomások színes csokrának nevezte a mostani gálaműsor programját, amellyel községe ízelítőt adott értékeiből, hagyományaiból, büszkeségeiből. A Hangvillában kiállított alsó-örsi tárgyakat és könyveket, kézimunkákat, fafaragásokat már az előtértől sétálva, emeletenként újabb és újabb remekműveket felfedezve tekinthették meg a vendégek.

A polgármestert a település vendéglátójaként Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere követte, aki elmondta, jelentős kapcsolatot ápolnak a tóparti településekkel, hiszen szeretik és hűséges látogatói a Balatonnak. Mint mondta, megérintette az est személyes tartalma és az, ahogy az alsóörsiek alkotásaikon keresztül mutatják meg a mindennapokat gazdagabbá tevő szokásokat, kulturális teljesítményeket.

A rendezvényt befogadó Hangvilla üzemeltetőjeként Bélafi László is köszöntötte a vendégeket, és elárulta: a hídépítést a két község között már a mózeskosárban elkezdte, hiszen nagyapja gyógyszerész volt Alsóörsön, így kifejezetten örül, hogy a község a Hangvillát választotta a gála helyszínéül.

A gálaműsor első fellépő-je az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola diákja, Csordás Laura volt, aki Endrődi Sándor Szeretet című költeményét szavalta el. Őt az Alsóörsi Sirály Nyugdíjas Egyesület népdalkörének műsora követte, majd a balatoni dalok után az alsóörsi iskola negyedik osztályosai mutatták be Tűztánc című számukat. Az alsóörsiek büszkék iskolájuk sport iránti elkötelezettségére, van is miért, hiszen diákjai tömérdek elismerést szereztek már az intézménynek, és nem csak kézilabdában. Az iskola akrobatikus rock and roll- bemutatójából ki is derült, miért érdemesek a tanulók ezekre a kupákra.

Az Alsóörssel kapcsolatos irodalmi művek száma szinte végtelen, a megjelent könyvek között található regény, fotóalbum, helytörténeti munkák sora és néhány verseskötet is. Utóbbiak közé tartozik Csiszár Lászlóné Novák Edit munkája is, aki kifejezetten a gálára írt versét mondta el a közönségnek. A komolyzene sem maradhatott ki a műsorból, e csodás műfajt a Magyar Állami Operaház Alsóörshöz szervesen kötődő, többszörösen kitüntetett szólócsellistája, Kiss-Domonkos Judit képviselte ezen az estén.

A gálaműsort után a gasztronómia is az előtérbe került, hiszen a település ebben is remekel. Ahogy Ferenczy Gáborné, az est házigazdája elmondta, az alsóörsi resti még a múlt században híresült el körözöttes kiflijéről, melyet még ma is a hagyományos recept alapján készítenek, és amelyet egy pohár bor kíséretében kínáltak a vendégeknek a Hangvilla éttermében.

 

Címkék#alsóörs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!