tanévzáró az agórában

2019.06.06. 07:00

Gyermekcsoportok mutatták be tánctudásukat a Szilágyi-gálán

A 46. tanévet zárta az 1972-ben alakult Szilágyi Táncegyüttes. A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola az elmúlt szombaton tartotta év végi néptáncgálaműsorait.

Balla Emőke

A Szilágyi Táncegyüttes csoportjai léptek színpadra az Agórában Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A délutáni és esti gálán arról adtak számot a néptáncosok, mit tanultak, mennyit fejlődtek ebben a tanévben. A néptáncpedagógusok azt tűzték célul, hogy a gyerekekből kiváló és egymásért felelősséget vállaló közösségeket hozzanak létre, akik nemcsak tanulják és gyakorolják a néptáncot, hanem meg is élik a néptánchagyományokat. A koreográfiákat Vastag Richárd, Szerencsi Noémi, Hajdu Viktória és Nagy Marianna készítette. A Szilágyi Táncegyüttes hét csoporttal, 220 táncossal mutatkozott be közönségének. Vendégeik voltak a Zsurmóka csoport, a művészeti iskola kereteiben működő Báthory Banda és a veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A zenei kíséretet a Banda zenekar adta, Samu Zoltán vezetésével.

A Szilágyi Táncegyüttes csoportjai léptek színpadra az Agórában Fotó: Balogh Ákos/Napló

A műsorban sárközi, bakonyi, somogyi, mezőföldi, rábaközi, kalocsai, gömöri, bodrogközi és mezőségi tánchagyományokból összeállított koreográfiákat láthatott a közönség.

A csoportok szép eredményeket értek el idén, tájékoztatott Nagy Marianna. A hatodik osztályosok részt vettek az ország legnagyobb elismerését jelentő Gyermek Néptánc Antológián. Az ötödikesek és az ifjúsági csoport, valamint szóló­táncosaik is arany, illetve kiemelt arany minősítést szereztek a gyenesdiási művészeti fesztiválon. A legnagyobbak ezüst minősítést érdemeltek ki Székesfehérváron az országos hatókörű, Húzd keresztül! elnevezésű gyermek- és ifjúsági néptáncfesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában