Kultúra

2014.12.08. 17:39

Kallai Sándor kiállítása

Veszprém – Kallai Sándor alkotásait az eleven megfigyelés jellemzi, mondta a minap Veszeli Lajos kollégája kiállításának megnyitóján az egyetemi aulában.

Balla Emőke

Kallai Sándor festőművész kétszázhúsz csoportos kiállításon szerepelt alkotásaival, legutóbbi, Visszanéző című tárlata negyvenkettedik önálló bemutatkozása. Veszeli Lajos festőművész, a Veszprémi Művész Céh céhmestere megnyitójában Kallairól mint ragyogó kollégáról és szerény emberről beszélt. Ötven évet tanított, igazi pedagógus, olyan életút van mögötte, ami nagyon ritka. Lényéből adódik, hogy ő nem a katedrán volt tanár, hanem a rajzteremben. Pedagógus lelkület van benne, megtalálta otthonát a gyerekek között, valószínűleg ezért is nem állt rá előbb a művészeti részre, az alkotásra.

Kallai Míra brácsázott az egyetemi aulában a kiállítás-megnyitón. Fotó: Nagy Lajos

Mit adott neki a fiatalság? A fiatal mentalitás Kallai Sándor képein is látszik, hangsúlyozta Veszeli Lajos. „A játékosság benne van egész lényében. Alkotásaira jellemző, ami a lényéből fakad, az eleven megfigyelés, ebből gazdagította, alkotta műveit. Soha semmi nem lendíti ki derűs nyugalmából, szertelen mozdulat nincs a képein. Átgondoltak alkotásai, olyanok mint a lénye. Ritka az, amikor ennyire találkozik a mentalitás az alkotási lázzal".

A festőművész megnyitójában elemezte kollégája képeit, kiemelve közülük egyiket-másikat, az életképszerűeket, az illuzórikus visszaemlékezéseket, például azt, amelyiken édesanyjának kakasát festi meg. Áhítat című képe naturális festmény kitűnő fényekkel, ecsetjátékokkal. Friss, örvénylő színeket használ, a Sejtszőttes című alkotásnak fantasztikus a színvilága, ugyanakkor grafikai elemek is vannak benne. Tudatos színelméletet használ, képein megjelenik a humor.

A megnyitón Kallai Sándor családja zenélt, Kallainé Gutscher Ágnes zongorázott, Kallai Míra brácsázott. A tárlat január 5-éig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!