Kultúra

2015.09.21. 15:05

Énekek Szent István királyról: kötetbemutató az Érseki palotában

Veszprém – Az Énekek Szent István király tiszteletére című kötetet Medgyesy S. Norbert mutatta be az Ars Sacra Fesztivál keretében.

Balla Emőke

A történész, népének-kutató az Érseki palotában tartott bemutatón elmondta: a könyv és a CD-lemez célja Szent István király tiszteletének elmélyítése a liturgikus és népi énekeken keresztül, amelyek István király szentté avatásától, 1083-tól a 20. század elejéig keletkeztek. Szeretnék visszaadni az énekkaroknak, templomoknak és iskoláknak azt a kincset és vele azt a lelkületet, amellyel őseink évszázadokon keresztül fohászkodtak Szent István király segítségéért. A könyv első része áttekintést ad Szent István király életéről és a Szent Jobb történetéről, a második rész Szent István ünnepét, augusztus 20-ának teljes liturgiáját ismerteti, a harmadik fejezetet az anyanyelvű népénekek adják.

A kötetbemutató résztvevőit Márfi Gyula érsek köszöntötte, majd a székesegyház Szent Mihály kórusa, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara Katona János vezényletével, Kruppa-Jakab Éva és Zsilinszky Cecília énekművész adtak elő Szent István-népénekeket, historikus énekeket, könyörgéseket. Énekelt a közönség is, a kötet szerzőjének, Medgyesy S. Norbertnek vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!