Kultúra

2011.10.23. 10:29

Különleges receptek tárháza

Pápa - A magyar bárhol, bármikor, bármilyen testhelyzetben, akármit képes megenni - idézte mosolyogva a magyar ember külföldön hallott jellemzését a minap pápai szakácskönyv-kiállításának a megnyitóján Czuczor Sándor író, nyugalmazott gimnáziumi igazgató.

Polgár Tibor

A rendhagyó tárlat vidám hangulatú megnyitóján számos érdekes és szórakoztató, a gasztronómiával, illetve természetesen a magyar konyhával kapcsolatos sztorit hallhatott a közönség Czuczor Sándornak köszönhetően, aki egyúttal Makacs szakácskodhatnék című legújabb kötetéről is szót ejtett. A Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében megrendezett eseményen dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tóth Béla, a döbröntei Hotel Hasik szállodaigazgatója nyitotta meg a kiállítást.

- Hogy mi a magyar ételek ízletességének titka? Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia. Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a főzéshez - tolmácsolta Gundel Károly, egykori neves vendéglős szavait Tóth Béla.

Czuczor Sándor kérdésünkre elárulta, sohasem gyűjtötte az ételek elkészítését ismertető köteteket, egyszerűen azok találták meg őt. Jelenleg több ezer hazai és külföldi szakácskönyv van a birtokában, ezek közül válogatta össze a pápai kiállítás anyagát. Az író a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár kiadásában frissen megjelent szakácskönyvére kitérve elmondta, a kötet dr. Hermann István ösztönzésére született meg, és rendkívül széles skálán mozgó, változatos, olykor extrém receptek találhatóak meg benne. A könyvből egyebek mellett kiderül az is, hogyan kell szuahéli receptek alapján elkészíteni a különböző rovarokat, például hogyan kell szúnyogot rántani.

- Igyekeztem olyan ételek elkészítési módozatait összegyűjteni, amit már többen megkóstoltak, és aki evett ezekből, az életben is maradt. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert a magyar konyha egyedülállóan csodálatos. Habár mindent összevetve talán mégiscsak a kínai konyha számít a gasztronómia csúcsának: arrafelé ami mozog, az ehető, ami nem mozog, azt pedig jól megfűszerezik, és azután eszik meg - mesélte Czuczor Sándor. Hozzátette, megnyert már néhány amatőr szakácsversenyt, főzött egy főre és négyszáz emberre is, a kedvenc étele pedig a paprikás csirke valamint a gulyásleves.

- Nincsen veszélyesebb annál, amikor külföldön gulyással kínálják a magyar embert, aki aztán szembesül az elé rakott a förmedvénnyel. Ilyenkor a legjobb, ha azon nyomban megmutatjuk az igazi magyar gulyás elkészítésének módját a hozzá nem értőknek - tanácsolja a receptgyűjtő. A nem mindennapi szakácskönyv-kiállítás november közepéig lesz látható a városi könyvtár folyosóján.

 

Czuczor Sándor tréfásan megjegyezte, korábban volt már szakácskönyv-kiállítása egy középiskolában. Akkor azonban az iskola menzájának szakácsnői hamar heves tiltakozásba lendültek a tárlat ellen, mivel a diákok a kiállított könyvekben olvasható attraktív ételeket kértek ebédre. Így az a kiállítás idő előtt ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!