Kultúra

2012.03.25. 13:35

Szendrey Júlia életéről szóló könyvet mutattak be

Emlékkönyvvel tiszteleg a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Keszthelyen született Szendrey Júlia előtt; a Georgikon Alapítvány támogatásával megjelent, március 15. előtt bemutatott kötetben visszaemlékezések, tanulmányok ismertetik nagy költőnk, Petőfi Sándor feleségének életét és munkásságát.

MTI

Mint azt Lukács Gábor, a kiadvány társszerkesztője, az egyetem Gazdasági- és Társadalomtudományi Tanszékének adjunktusa az MTI-nek elmondta, a 141 oldalas kötet új tudományos eredményeket is tartalmazó tanulmányokkal mutatja be a "félreértett asszony" életét, aki korának elismert szerzőjeként szabadidejében irodalmi tevékenységet folytatott. A Georgikon kiskönyvtár sorozat 25. kötete több mint tíz, levéltári kutatásokon alapuló ismeretterjesztő művet foglal magában; egyik tanulmánya szerint Szendrey Júliát "beskatulyázták" egy szerepbe, csak Petőfi feleségeként kezelték. 

Ezzel ellentétben a mindössze 39 évet élt, korának legjobb neveltetését megkapott írónő a lánglelkű költőnek nem csak testi-lelki, hanem szellemi társa is volt - jegyezte meg. Korabeli megítélésén az sem segített, hogy Krúdy Gyula és Herczeg Ferenc róla írt színművei tele vannak dokumentumokkal igazolható tévedésekkel. A vész órájának eljövetelét - a segesvári ütközetet - követően 1850 februárjáig kereste Petőfi hírét Erdélyben, majd Pesten Haynauhoz is elment, hogy Bemék után utazhasson, de erre nem kapott engedélyt, részben ezért kötötte második házasságát.

- Nyolcvan éve tudjuk, hogy Horvát Árpád egyetemi tanárral kötött második házassága "borzalmas volt", a köztudatban mégsem terjedt el - mondta Lukács Gábor, hozzátéve, hogy Szendrey Júlia életének utolsó 18 éve rengeteg szenvedéssel telt, méhnyakrákban szenvedett.

A kortörténeti dokumentumgyűjtemény a szerkesztő szerint megcáfolja azt a máig élő tévhitet is, miszerint Szendrey Júlia életében nem számíthatott a Festetics gróf gazdatisztjeként szolgált édesapa, Szendrey Ignác segítségére és kitagadta Petőfi miatt. A kötet szerzői gárdája nemcsak Szendrey Júlia küzdelmes, boldogsággal és szomorúsággal telített életét és munkásságát mutatja be, hanem más keszthelyi írónőket is. Válogatást tartalmaz Szendrey Júlia verseiből, Andersen-mesefordításaiból és prózai írásaiból, s a Szendrey névnek a földrajzi neveinkben való használatáról közöl dolgozatot.

A Balaton-parti városban 2009 óta látogatható a szülőházában berendezett emlékszoba és róla nevezték el 1973-ban Szendrey-telepnek a városrészt. Emléktábláján - amely a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ előcsarnokában található - ez olvasható: "Nem vagyok rossz, csak nagyon, nagyon szerencsétlen".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!