Kultúra

2016.11.10. 18:35

Vasúttörténeti kiállítás nyílt Balatonfűzfőn

Balatonfűzfő – Az észak-balatoni vasútvonal történetét és mindennapjait megelevenítő kiállítás nyílt a Vágfalvi Ottó Művelődési Központban csütörtökön.

Marton Attila

A kiállításon Zentai Gábor, a tapolcai művelődési ház korábbi igazgatója által több évtized alatt készített fotók, valamint Borbás János, a Napló egykori fotósának képei láthatók. A fotók megörökítik a vasutas élet hétköznapjait, több észak-balatoni vasútállomás, valamint a legendás Nohab (M61-es) dízelmozdonyokat. A fotók mellett újságcikkek és egy 1930-as évekbeli menetrend is látható a tárlókon.

 

Zentai Gábor vasúti síneket lefogó csavarokból készült alkotással, amit Gróf Tibornak, a művelődési ház igazgatójának ajándékozott, jobbra Kocsor Ferenc


Kocsor Ferenc, a tapolcai állomás nyugalmazott vezetője megnyitójában felidézte az észak-balatoni vasútvonal létrejöttét. Kiemelte, a vasútvonal megépítéséért 3600-an tüntettek Budapesten 1906-ban.

Vadász Lajos és Kosár Endréné

A vonal, amellyel bekapcsolták a térségét az ország gazdasági vérkeringésébe is, végül 1909 nyarára, mindössze másfél év alatt épült ki, építésében négyezren vettek részt.

Nagy Lászlóné és Németh Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!