Lóerő

2010.09.09. 20:24

Tökéletesebb kilátás

Veszprém - Az ablaktörlő fontossága kétségbevonhatatlan, kedvezőtlen időjárási körülmények között biztosítják a jó kilátást, és ezzel biztonságos vezetést tesznek lehetővé.

Tremmer Tamás

Rendkívül korán köszöntött ránk a késő ősz, már szeptemberben novemberi az időjárás: ködfoltok este és hajnalban, pára és nyirkosság mindenütt. Ilyen időjárási körülmények között különösen fontos a jó kilátás, amit az első szélvédőn elsősorban a jól működő ablaktörlőnek kell biztosítania.

Az ablaktörlő lapátokat számos negatív környezeti hatás éri az év során, a tűző nyári nap jelentősen kikezdi az anyagát, télen pedig a mechanikai kopás kezdi ki - éppen ezért ajánlott évente cserélni. A jármű ablaktörlőinek egyszerű ápolásával könnyen meghosszabbítható az élettartamuk és biztosítható a problémamentes működés. Muszáj rendszeresen tisztítani és zsírtalanítani a szélvédőt, valamint az ablaktörlő gumikat, mivel a zsír, a szennyeződések és a por, valamint a rovarmaradványok olyan réteget képezhetnek, amelyet egyetlen ablaktörlő lapát sem képes eltávolítani. Érdemes az ablaktörlő gumikat finom szivaccsal átmosni, hogy az ablaktörlő gumi profiljának oldalsó barázdái legyenek tiszták.

Új fejlesztés a kettős törlőgumi, amely nagyobb biztonságot és a tiszta szélvédőt biztosít bármilyen időjárás esetén is. Előnye, hogy egy törlési folyamat két tisztító mozgásból áll, és óvja a szélvédőt esőtől, utcai szennyeződéstől, hótól.

Van azonban olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen a csere. Ha az állandó nyomás maradandóan deformálta az ablaktörlőket és az ablaktörlő gumik elveszítették rugalmasságukat, cserélni kell. Ha az ablaktörlő gumi anyagában repedések jelennek meg, szintén így kell tennünk. Ha a törlés során különböző zajok hallhatók (nyikorgás, csikorgás), nem a zajártalom ellen kell védekeznünk. Ha a szélvédő törlése egyenetlen, akkor az ablaktörlő lapátok éle kopott vagy sérült, megérett a cserére.

A jövő azonban az ablaktörlő nélküli szélvédő. Két éve a Pininfarina-stúdióban dolgozó olasz designer, Leonardo Fioravanti olyan szélvédőt álmodott meg, amely ablaktörlő nélkül is tiszta marad, esőben és homokviharban egyaránt. A nanotechnológiával létrehozott szélvédő négy vékony rétegből áll, amelyek mind-mind más feladatot látnak el. Az első réteg egy víztaszító és árnyékoló réteg, míg a második réteg mikroszkopikus méretű nanorészecskéi a szélvédő szélére juttatják a koszt. A harmadik réteg végzi a piszok felderítését és ösztönzi a másodikat munkára. A negyedik réteg szolgál a másik háromnak energiával.

 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!