Vigyázzunk rájuk, mert értékesek!

2021.03.07. 07:00

Bármennyire szép és drága egy autó, katalizátor nélkül nem sokat ér

Manapság már korántsem arra specializálódtak a tolvajok, hogy kompletten egy egész autót lovasítsanak meg: néhány pillanat elég számukra ahhoz, hogy a jármű egyik fő alkotórészéhez hozzájussanak.

Káldor András

Katalizátorszerelés egy szakműhelyben – addig nincs baj, amíg szakember nyúl hozzá az alkatrészhez

Forrás: MW-archívum

Egy ideje elterjedt már a katalizátorlopás. Habár ez a károsultaknak sovány vigasz, meg kell jegyeznünk azonban, hogy ez nem csupán országos, hanem igencsak nemzetközi probléma. Főként azért lett ez az alkatrész közkedvelt a tolvajok körében, mert a használt, gyári katalizátorok elég jó áron értékesíthetők, mivel a katalizátorkerámia a jó hatásfok érdekében olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina.

Fontos hozzátenni, hogy ipari nemesfémekről és milligrammokról van szó. Külföldön a rossz gyári katalizátorok újrahasznosítására felépített gyárak a nemesfémeket kémiai eljárással kinyerik, és a kerámiát, valamint a katalizátorházat is újrahasznosítják. Bár a nemesfémeket tartalmazó katalizátor régóta értékes zsákmány, amióta egyre több a hibrid autó, még népszerűbb lett a tolvajok körében. A hibrid hajtásokhoz tartozó katalizátor ugyanis még több nemesfémet tartalmaz, mint a hagyományos autóké. Palládiumból például 3–7 gramm van egy benzines autó katalizátorában, a méretétől, típusától függően, a dízelekben inkább a platina használatos.

Így aztán egyre több tolvaj állt rá az autók értékes és fontos kipufogó-alkatrészének eltulajdonítására. A feketepia­con 80–150 ezer forint közötti összeget is kereshetnek a bűnözők ezekkel a lopott alkatrészekkel. Ez nem csupán helyi, azaz magyar gond, mert egész Európát járják a tolvaj bandák, és legtöbbször az olcsó átlagautók alól vágják ki az értékes alkatrészt, nem kis bosszúságot okozva ezzel a tulajdonosának. Más kérdés, hogy elsősorban a dízel- és turbódízelmotorral szerelt kisteherautók és egyterű gépkocsik vannak veszélyben, mert ott egyes típusok katalizátora viszonylag jó nemesfém bevonattal rendelkezik, és a tolvajok beférnek alá emelés nélkül is.

Katalizátorszerelés egy szakműhelyben – addig nincs baj, amíg szakember nyúl hozzá az alkatrészhez Fotó: MW-archívum

A világhálón elterjedt és mostanra sokak által látott egy figyelemfelkeltő célú videófelvétel, amelyen egy speciális láncos kézi szerszámmal szinte hangtalanul levágják, illetve lecsavarozzák a katalizátort a kipufogócsőről, a sofőr pedig csak a gépjármű beindítása után szembesül a súlyos problémával. Sajnos az a tapasztalat, hogy nem csökken az ilyen bűnözés, és ahogy a magasabb építésű autók alól fogynak a katalizátorok, úgy esnek áldozatul a személyautók is. Többször hallottuk már a rémtörténetet a fényes nappal egy lakótelepen akkus flexszel levágott katalizátorról, ráadásul az autót még egy emelővel is felemelték…

Apropó, emelő: egy autós­oldalon szembesültünk a tényleg pillanatokig tartó művelettel. Megérkezett három tagbaszakadt férfi, akik közül az egyik volt a figyelő, míg a másik „alánézett” a gépkocsinak, hogy van-e értelme egyáltalán a műveletnek. Végül is egy gyors, alig három percig tartó, s lényegesen egyszerűbb folyamatról beszélünk, mivel három ember hamar végez vele, a lebukás kockázata pedig ugyancsak alacsony: könnyebb ezeket begyűjteni, mint ha az egész autóval vacakolnának. Ilyen tolvajlással több autót is meg tudnak rongálni egyetlen éjszaka alatt.

Nem is kellett nagyon messzire mennünk, a szomszédos megye is érintett volt egy szinte teljesen egyező eset kapcsán, hiszen nem is olyan régen Székesfehérváron garázdálkodott egy három főből álló katalizátortolvaj-banda. Pechjükre mindezt telefonjával rögzítette egy lakó a negyedik emeletről, este fél nyolc tájban. Ahogy mondani szokták, a pofátlanságnak nincs határa, hiszen nem egy kihalt utcában követték el a bűncselekményt, hanem egy lakótelepen, a Palotaváros kellős közepén. A videón jól látszik, hogy a csapat összehangolt „munkát” végez, az egyikük figyel, és telefonjával világosságot ad társainak, a másik megemeli a járművet, míg a harmadik flexszel fűrészeli a katalizátor csövét. Elsőre úgy tűnt, mintha kereket cserélnének, ám mint később kiderült, korántsem ez történt. Szerencsére megzavarták, ezt követően pedig már a rendőrség látókörébe kerülve le is fülelték őket. Az már más lapra tartozik, hogy azóta szabadlábra helyezték a bandát, így aztán akár folytathatják is „áldásos” tevékenységüket…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!