Mindszentkálla

2017.04.05. 09:18

Mert nagyot álmodni

Mindszentkálla - A Szép Magyar Térkép pályázaton megosztott második helyen végzett a „Tapolcai-medence” és a „Káli-medence környéke” térkép, amelyeket Schwarcz Gyula kartográfussal készített a helyi Fehér Csilla.

Tóth B. Zsuzsa

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke valamint az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára a legszebb magyar térképeket kereste. A harminchat pályamű a zsűri szerint a második helyet holtversenyben a Tapolcai-medence illetve a Káli-medence és környéke térképek kapták hiánypótlóságuk, esztétikusságuk, újszerű területválasztásuk miatt.

Fehér Csilla mert nagyot álmodni és bejött neki Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Azt mondják, nincsenek véletlenek. Lehet persze, hogy ez közhely, de Fehér Csilla esetére ráillik, az biztos. Csilla még kamaszként nyaralt Mindszentkállán a szüleivel. Pesti lány volt, de valahogy már akkor megszerette a Káli-medencét, ha nem is tudatosult benne az érzés. Persze, valamennyire mégis, mert már évek óta nézegetett ezen a környéken házakat, pedig még minden a városhoz kötötte. Akkor már húsz éve menedzselt magyar zenekarokat, szervezett koncerteket, nem hiányzott a legnagyobb fesztiválokról és mellette egy zenész felesége volt. A házasság véget ért, Csilla pedig a Káli-medencében találta magát, hogy a páratlan néprajzi értékű térképet elkészítse a Káli-medencéről Schwarz Gyula kartográfussal. Közben meglátogatta a bátyja barátját, akivel a mai napig egy párt alkotnak. Ennek már négy éve. A térképen Csilla és Gyula feltüntette a néprajzi értékeket, a ma élő helyiek örömére a régi dűlő neveket, az összes középkori templom romot, tájházat, mosóházat, feszületet, kutakat, a legkisebb tavakat, sőt, még a jellegzetes fákat sem hagyták le róla. Aztán Csilla mert álmodni egy nagyot és kiadványt kezdett összeállítani arról, hogy hova érdemes elmenni, mit lehet megnézni a vidéken, hol van éppen koncert. Sorra jöttek az ötletek, hogy mi mindent kellene még bevenni a kötetbe és mire észbe kapott, a 400. oldal készült. Közben igény lett a Tapolcai-, a Pécselyi-medence és Balatonfüred térképének elkészítésére is, a Tourinform irodák az egész országban rákaptak az ingyenes kiadványra. Csilla négy éve itt, a páratlan szépségű vidéken dolgozik, töretlen lendülettel végzi a munkáját.

Nem segíti állami támogatás, mégis hisz benne, hogy hosszú távon fenn tud maradni a könyv, ha mindenki egy kicsit bele ad. Hiszen nem csak az ide érkezőknek hatalmas segítség a kötet, hanem akik itt élnek, dolgoznak, szintén hasznát veszik folyamatosan. Még Csillát is meglepte, hogy ma, az internet világában milyen sokan szeretnének egy könyvből tájékozódni a kirándulási célpontokról, de azért már készül a mobiltelefonos applikáció és a weboldal. Számára pedig a boldogságot a nagyvilági élet helyett ma a vidéki, csendes lét adja. Azt kiegészít a munka, a felfedezés öröme. Itt boldog a párjával, a távolból is biztonságban tudja csaknem felnőtt lányát. Reggelente meditálással kezdi a napot, nagyot sétál a Kopasz-hegyre a kutyával, macskával, kerek az élete. Vallja, hogy sosem gondolta volna, hogy a pesti nagyvilági élet egyszer itt teljesedik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!