Nap képe

2014.03.12. 15:00

Virágzik a kicsi tarka sáfrány

Címkék#sáfrány

Csabrendek - Irodalmi adatok alapján megyénkben, Csabrendek határában is előfordult a tarka sárfány (Crocus reticulatus), amely napjainkra sajnálatos módon valószínűleg kipusztult.

ifj. Vasuta Gábor

Száz évvel ezelőtt a Felső-Kemenesháton Kenyeri település határában, a hatalmas kiterjedésű legelőkön azok a szürkemarhacsordák legeltek, amelyeket az Alföld rónaságairól hajtottak a bécsi vásárra. Az elmúlt rendszernek köszönhetően természetes állapotban megmaradtak ezek a nagy legelők, mert ötven évig a szovjet csapatok használták repülőtérnek. Ennek tanúbizonysága, hogy a környező erdőkben nagy repülőhangárok maradtak hátra, nagy részük a földfelszín alá rejtve.

A természet kihasználta ezt az érintetlenséget, hiszen tőszomszédságában egy telepített akácos alján a hazánkban csak szórványosan előforduló tarka sáfrány szép állománya tenyészik. Éppen a napokban ott járva virágzásának teljes pompájában láthattuk. Erre az állományra egy csákánydoroszlói tanár-ember talált rá. A növény nagyon apró termetű, csak az avatott szemlélő leli meg.

A tarka sáfrány védett, természetvédelmi értéke tízezer forint (Fotó: a szerző)



A virágzási ideje rövid, egy hét alatt elnyílik a törékeny kis növény. Az itt található állományt ötszáz és ezer tő közöttire becsülik a botanikusok. Életfeltételeit csak egy foltban találta meg. Hazánkban a Mezőföldön és a Dél-Alföldön fordul még elő, azonban mindenhol csak kis számban.

Vas megye területén ez az egyetlen ismert adata, illetve a legészaknyugatibb előfordulása Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!